Vándorpatkány az otthonunkban?

Sokszor írtam már a patkányokról, de nem elég állandóan hangsúlyozni, hogy mennyire is veszélyes, ha esetleg a mi otthonunkba is beköltöznek.Bizony sok kárt tudnak okozni, s ez nem csak a kertes házakra vonatkozik, hanem a nagyvárosokban, a társasházak, panellakásoknak is lehet állandó látogatója.Ám de nem ezért tartjuk veszélyesnek ezt a rágcsálót, hanem azért is mert különböző fertőző betegségek terjesztésében is nagy szerepe lehet. Például világszerte rengeteg ember halálát okozó pestis járványok is a patkánnyal vannak összefüggésben.A gazdaságokban, állattartó telepeken, de főként a magtárakban lehetnek nagy számban és ott is jelentős a kártételük, hiszen például a terményeket összerágják, s azt már az állatok etetésére sem lehet felhasználni. De ha bekerül az otthonunkba, ott is megkóstol mindent ami az útjába esik, s az ürülékével is beszennyezi, vagy a vizeletével, s ezzel emberi fogyasztásra már alkalmatlanná válik az az élelmiszerünk.

Honnan is származnak a patkányok?

Az ember közvetlen környezetében leginkább a vándorpatkányok élnek, akik mára már szinte teljesen kiszorították a házi patkány fajt. Hogy miért is következett ez be? Ehhez vissza kell lépnünk az időben, egészen a középkorig. Akkor indult el az a városiasodási folyamat amelynek hatására mondhatjuk, hogy szinte teljesen eltűntek a házi patkányok élőhelyéül szolgáló pajták, melléképületek, padlások, s így a patkányoknak is alkalmazkodni kellett ehhez az új élethelyzethez. Egyre inkább elszaporodtak azok a rágcsálók, amelyek a hideget is jobban tűrték, erősebb felépítésűekké váltak s így már számukra a sötét és nedves pincék és csatornák is ideális lakhellyé lettek. Tehát valószínű ez az oka, hogy a vándorpatkányok miatt jócskán csökkent a házi patkányok száma.Többféle néven emlegetik a köznyelvben ezeket a rágcsálókat, mint például káspi egér, vízi patkány. A vándorpatkányról elmondhatjuk, hogy Közép-Ázsiából, a Kaszpi-tenger környékéről származik. Első ízben Norvégiában említették meg, s ezért az elnevezése is ide vezethető vissza. Aztán az óriási mértékű elszaporodása„ a XVIII. századtól a teherszállító hajók segítségével vált valóra, hiszen így jutott el a különféle földrészek kikötőibe,és onnan a szárazföld belsejébe, majd a világ összes országába. A mai nagyvárosok is remek élőhelyül szolgálnak a vándorpatkányok részére, mivel a táplálék közel van, s ez ideális életkörülményeket teremt a számára.

Majd az idők folyamán, a modernebb hajók megjelenésével,s a állandó irtásukkal a hajópatkányok kiszorultak a korábbi élőhelyeikről, ezért új, számukra ideális környezetet kellett keresniük ahol az élelmük és a szaporodásuk biztosítva volt.Valószínű, hogy az első telepesekkel együtt érkeztek az Újvilágba 1620-ban hajóval, “potyautasként” s mára már a Sarkköröket leszámítva valamennyi kontinensen élnek ahol emberek is. A patkány mindenevő állat. Az étrendjét tekintve főleg magvakkal, gyümölcsökkel, levelekkel növényi szárakkal táplálkozik, de, bogarakat, lárvákat, és csigákat is szívesen fogyaszt, sőt sokszor a nála kisebb gerinceseket is megeszi.

Miről ismerhetjük fel?

A vándorpatkány akár 50 cm hosszú is lehet, igaz ebből a farka kb. 25 cm, a súlya pedig 350-600 gramm de egy-egy hím példány a a 900 g-os súlyt is elérheti. A bundája elég durva,mely a hátán sötétbarna, a hasukon szürkés színű. Amit tudnunk kell róla, hogy a hallása nagyon jó, s legtöbbször ultrahangon társalognak egymás közt. Viszont a látásuk rossz,főleg azoké az egyedeké, amelyeknek vörös szemük van. Nappal elrejtőznek az emberek elől, ezért is állíthatjuk róluk, hogy éjszakai állatok,hiszen akkor indulnak élelemszerző körútra.Azt is tudjuk, hogy egészen kiváló úszók mind a vízfelszínen, mind a víz alatt jól mozognak, de a házi patkánnyal ellentétben, nem tudnak mászni.

Nagyon szapora fajnak mondható, hiszen már 8 hetes korukban ivaréretteké válnak, és 21 nap alatt hordják ki a kölyküket mely egy- egy alkalommal 6-12 is lehet. Aztán a kölykök körülbelül 4 hetesen már elválaszthatóak az anyjuktól. Hogy meddig is él egy patkány? A legmagasabb életkor,amire számíthatnak az 4 év, de ezt a legtöbbjük nem éri el, hiszen a ragadozók és betegségek miatt legtöbbször már az első évüket követően elpusztulnak. Lakhelyüket tekintve, ha van elég helyük, akkor nagyobb fészkeket is készítenek, járatokkal, lakószobákkal, de van mikor ettől sokkal kisebb rejtekhellyel is beérik. A patkányok társas állatok, igaz nincs kifejezett falkavezérük. De a kolónia tagjai gyakran mosdatják egymást, és együtt alszanak, játszanak.

Hogyan védekezzünk ellenük?

Ez egy igencsak fontos kérdés! Hiszen meg kell védeni az otthonunkat a patkányoktól. Mivel ezek a rágcsálók a legkisebb réseket is felfedezik, ahol bejuthatnak hozzánk a házba. Ezért rendszeresen jó ha ellenőrizzük a szellőzőrendszer szűrőit, hogy megfelelően záródnak-e s nincs-e rajtuk valamilyen sérülés. De ugyan úgy figyelni kell a pincékbe nyíló kinti és benti ajtókat s háztetőn és a padláson is minden mesterséges nyílást, ajtót, ablakot is érdemes néha átnézni, mert ezeken keresztül is könnyen bejuthatnak hozzánk.

Nagyon fontos a takarítás!

Tegyünk minden száraz ételt légmentesen záródó műanyag dobozokba, amit lehet hűtőszekrényben tároljunk. A konyhánkat takarítsuk rendszeresen illetve azokat a helységeket, ahol még enni szoktunk, étkező, nappali. Jó ha a morzsákat sem hagyjuk szanaszét vagy a zacskóban tárolt ételeket is eltesszük zárható szekrénybe, hiszen a rágcsálók ezeket gond nélkül képesek felkutatni és elfogyasztani. Ezek mellett a szivárgó vízre is figyelnünk kell, hiszen ez is csábító lehet a számukra, ezért fontos, hogy ezeket megszüntessük a lakásban.

Mivel védekezhetünk ellenük?

Néhány dolgot szeretnék megemlíteni ezzel kapcsolatban, kezdjük is a mérgekkel. A boltban kapható mérgek főleg ott lehetnek hatékonyak, ahol már nagyon el vannak szaporodva ezek a rágcsálók. Ha a patkányok hozzászoktak ahhoz, hogy minden nap ilyen élelmet találhatnak, akkor napokon belül meg lehet ritkítani az állományukat. De a mérgekkel nagyon kell vigyázni! Semmiképp se használjuk olyan helyeken ahol a háziállatok, vagy gyerekek is hozzájuthatnak.

Ma már léteznek különböző ultrahangos riasztók, melyet akár több helyiségében is alkalmazhatunk, kezelése rendkívül egyszerű,mivel csak be kell dugni egy konnektorba, s az általuk kibocsátott alacsony frekvenciájú hang pedig távol tartja a kártevőket. Ez talán az egyik legkíméletesebb és legtisztább megoldás, hogy távol tartsuk a lakásunktól a patkányokat..
Aztán itt vannak még a csapdák.Ezek közül lehet ami halálos és nem halálos. Az a csapda nem halálos a rágcsáló számára ami csak fogságba ejti az állatot, mikor a kihelyezett élelmiszert megpróbálja megkaparintani .Ha megfogta a csapda, utána már könnyen el lehet vinni egy közeli erdőbe vagy mezőre, s szabadon lehet engedni.Többfajta ilyen csapda is létezik.

A halálos csapdák inkább az elterjedtebbek. Ezekből is van ami fából készült de manapság már inkább műanyagot vehetünk az üzletben. Sokan használnak ragasztós csapdákat, amik szintén hatékonyak lehetnek,de valljuk be, ez nem valami kíméletes megoldás a patkány számára, míg a rugós csapdával azonnal és fájdalommentesen elpusztulnak. A legfontosabb azonban amit ajánlani tudok, hogy amennyiben a patkányok elszaporodtak a környezetünkben, nem érdemes az irtásukkal saját magunk próbálkozni, hiszen hatékonyan ezt csak egy irtással foglalkozó szakember tudja megoldani. Hívjuk hát bátran!