Tiszta rémálom: Elleptek a rágcsálók!

Több ügyfelem keresett meg azzal, hogy hogyan is tudná elvégeztetni a rágcsálóirtást Budapesten. S meglepődve hallgattam a történetüket, miszerint egyre inkább többen látnak patkányokat a fővárosban is mostanság. Sokat kutattam én is az interneten és érdeklődtem különböző helyeken, és csakugyan igaz, hogy egyre jobban elszaporodtak a Budapesten is ezek a rágcsálók. Persze egyesek azt vallják, hogy a különböző csatornatisztítások miatt történhetett ez meg. Mégpedig azért, mert meg lettek zavarva az élőhelyükön. Másrészt pedig, hiszen élelem után próbálnak kutatni és ehhez elsődleges forrás mi vagyunk számukra. A bejegyzésből megtudhatjuk, hogy mire figyeljünk s milyen patkányokkal találkozhatunk, és azokról mit illik tudni, sőt bizonyos tévhitekről is lerántom a leplet.

Házi patkány

Már többször írtam róla, de úgy gondolom nem elégszer, hiszen minél többször meg kell említeni, hogy ténylegesen kellően megismerhessük a tudnivalókat róluk. Erről a fajról mindenképp tudniillik azt, hogy Indiából került behurcolásra. Sajnos mára már a világ minden pontján megtalálhatóvá váltak. Jellegzetessége ennek a parkányfajnak az, hogy a háta sötétbarna, hasa szürkésfekete, farka a testénél hosszabb, a füle előrehajtva eltakarja a szemét. S amúgy azt is el tudom mondani, hiába van ennyi ismertetőjele, még se ez jut eszébe a legtöbb embernek ha először halja a nevét. Hanem inkább a nagy többség elsőre a pestisre gondol amit terjeszthet. Szerencsére a nem mindig nagy csapatokban közlekedő, esetenként csak néhány fős létszámmal találhatóak meg például padlásokon, magtárakban. Sok félreértés van a táplálkozásukkal kapcsolatban is emiatt mindenképp elmondanám, igaz mindenevő, de nem eszik húst, hiszen általában növényi részeket és a terményeket, magvakat pusztítja. Napjainkban inkább a Dunántúlon található meg nagyobb számban.

Vándorpatkány

Erről a fajról is jó tudnunk, hogy behurcolt élőlény Európában. Nem tisztázott, hogy hogyan jutott ide, valószínű, hogy a hajózás által. Kelet-Ázsiában és Szibéria mérsékelt éghajlatú részein a szabad természetben, az embertől távol is előfordul. Egyes szakemberek szerint hamarabb megtalálhatóvá vált közöttünk, mint a házipatkány, viszont ezzel fordítottan a bevándorlása, elszaporodása jóval később történhetett meg. A hajózási útvonalak kiszélesedésével a világ szinte összes kikötővárosába eljutott, és ott megtelepedett. Európában az Alpoktól északra a leggyakoribb, de szórványosan a Földközi-tenger mellékén is előfordul. Róluk kimondottan érdemes tudni azt is, hogy több napon, egyes mérések szerint akár 72 óránál tovább is képesek a vízben tartózkodni. Ha arról van szó, hogy a csatornán keresztül jutott be a lakásunkba, akkor valószínűleg erről a rágcsálóról lehet szó.

Patkány a házamban!

Egyik ügyfelem késő este riasztott engem nagy ijjedten, hogy egy patkánnyt látott az imént. A története úgy kezdődött, hogy rossz álma volt és hirtelen felriadt. Amikor is ahogy felkapcsolta a kis lámpát, valami furcsa árnyék vetődött a falra. Majd megnézte jobban s azt látta, hogy a függőny szaporán mozog s mögötte egy nagy patkány szaladt el. Mitévő is legyen? Futott át a gondolat a fejében. S ekkor kiszaladt a szobából! Azonnal hívta a rágcsáló irtókat s míg azok ki nem érkeztek be sem mert menni abba a helyiségbe, még az ajtót is bezárta. Ám a szakember gyorsan kiérkezett, megtalálta a rágcsáló renekhelyét és el is végezte az írtást. Azóta nyugodtan aludhat a hölgy, és nem kell tartania attól, hogy esetlegesen egy rágcsáló fogja meglepni őt álmában és megkeseríteni az életét.

Tévhitek és valóság

Úgy hiszem nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy több olyan dolog van, amiről jó tudnunk és tisztán látni a patkánnyal kapcsolatban. Ha kicsit közelítek már a tévhitekhez először is azt tudom mondani, amit a gyerekeknek mesélünk mindig. Ugyanis a mesékben általában azt látjuk, hogy a rágcsálók mennyire szeretik a sajtot. Sőt , nem hogy csak szeretik, de szószerint “megvesznek” érte. S talán ez az első tévhit, amit el kell ismerni sokan életük végéig sem tudják, hogy ez önmagában csak kitalált dolog és a valóságban ez másképp van, tehát hamis.

Az egerek és a patkányok is mindenevők, amibe nem állítjuk, hogy nem fér bele a sajt, de aki próbált már ellenük csapdát felállítani, jól tudja, hogy vannak élelmiszerek, amikre sokkal jobban gerjednek ezek a rágcsálók (pl. csoki, szalonna, dió). Ez azzal magyarázható, mert hogy minden rágcsálónak kiváló a szaglása és valóban ezeknek az ételeknek messziről is erős illata van, tehát garantáltan oda csalogatja őket a kihelyezett ennivalóhz.

Egér

Róla lehet tudni azt, hogy a kedvenc tápláléka a gabona és az olajos mag. A mezei egér vadon növő fűfélék magjait eszi, rovarokkal kiegészítve. Persze ezzel igazolható az is, hogy ha viszont a házba bekerül,akkor a asztal lábától kezdve mindent összerág, de ez nála csak a kíváncsiságnak köszönhető. Úgy tudnám ezt elmondani aki nem értené, ez náluk olyan, mint amikor kisgyermekünkkel a játékboltba bemegyünk. Legszívesebben mindennel játszana, és amíg el nem húzzák onnan addig mindent ki is próbál. Viszont az egérnél van olyan tényező amivel az éhségét tudjuk mérni. Arra figyeltek fel, hogy amelyik egyed megrágja, vagyis próbálja a fémeket is megkóstolni, az már részben a nagyfokú éhség jele. Ha azon érzi valami ételnek a szagát, ezzel valószínűleg már szintén becsapta az érzékelőjét .

Patkány

Róla kimondottan érdekes információ, hogy nem csak a magokat részesíti előnyben. Ő megkóstol mindent, ami számára inycsiklandó. Sokan mondják, hogy válogatós, viszont én mindig úgy tapasztaltam, hogy szinte mindenféle étel a kedvencévé tud válni. Inkább hulladékevő, de a dohos, penészes dolgokat nem szereti. A patkánynak aránylag magas nedvességtartalmú ételre van szüksége , hogy a vízigényét is pótolja, (50-70%), míg az egér vízigénye nagyon kicsi, szívesen elfogyaszt bármilyen száraz táplálékot is. A patkányra is jellemző az, hogy a megszerzett élelmiszert próbálja az üregébe vinni és ott azt tárolni, hogy majd aszűkösebb időkben is legyen élelme. Illetve azért is, mert a fogai folyamatosan növekednek és ezért neki kimondottan fontos az, hogy koptatni tudja.

Remélem érdekes bejegyzés volt ez is és ennek köszönhetően már több információt sikerült a rágcsálókról megtudni. Hiszem azt, hogy ha megismerjük őket, akkor igenis tudunk arra koncentrálni, hogy az irtásuk mennyire fontos! Viszont tényleg el kell mondanom, ha úgy érzékeljük, hogy megjelentek a környezetünkben, vagy eseleg már túlságosan el is szaporodtak, ne várjunk semmiképp! Azonnal forduljunk szakemberhez. Hiszen rendkívül szapora állatokról van szó és ha csak várakozunk, akkor rövid időn belül megsokszorozódhatnak és akkor már előfordulhat az is, hogy “vért izzad”a szakember is, mire eléri a teljes rágcsálómentességet. Ne késlekedjünk tehát ha gond van, forduljunk azonnal, még ma segítséghez!