Segítség! Patkányok mindenütt!

A jó idő beálltával,félő, hogy a patkányok is újra előjönnek majd a rejtekhelyükről.Bizony sokan vagyunk akik szinte irtózunk, vagy legalábbis undorodunk ettől a rágcsálótól. Valljuk be nem is mondható egy kedves kis állatnak. Sajnos elmondható az a patkányokról, hogy nem csak Európában, hanem világszerte nagyon elterjedtek és elszaporodtak. Ebben az embereknek is nagy szerepe van, hiszen ha nem vagyunk elővigyázatosak, kint hagyjuk az élelmet, ezzel egyenesen odacsalogatjuk a patkányokat magunkhoz. A csatornákban is szívesen tanyáznak ezek rágcsálók, ezért ajánlatos, hogy ne öntsünk bele például ételmaradékokat, olajat, zsírokat, mert ezek lerakódnak ott és mint a mágnes fogják odavonzani az éhes patkányokat. Aztán majd a csatornán keresztül már igazán könnyű dolog lesz bejutni a lakásunkba is, amit természetesen nem szeretnénk.

Főleg igaz ez a nagyvárosokra, amin lehet sokan csodálkoznak, hiszen azt gondolhatnánk, hogy a vidéki városokban, falvakban találhatóak meg nagyobb számban. Pedig ez nem így van. Évek óta a főváros is az egyik legfertőzöttebbnek mondható ebből a szempontból. De ez azt hiszem érthető is, mert ha jobban belegondolunk, hogy ahol több emeletes lakás, panel, társasház van, ott ugye több a lakó is, s ezzel több az a fajta élelmiszer is amit a patkányok kedvelnek. Ezért számukra igencsak vonzó lehet , hiszen még több lehetősége van az élelemszerzésre.
Mint tudjuk éjjel indulnak élelemszerző körútra, napközben pedig inkább elrejtőznek a szemünk elől.

Nagyon óvatosak, sőt okosak is, hiszen csak a minőségileg teljesen jó ételeket fogyasszák el, nem eszik meg a már romlott ennivalót, s a mérgeket is messziről elkerülik. Mint említettem nagyon gyanakvó rágcsálók is. Épp ezért a mérgekkel és vegyi anyagokkal szemben is hamar ellenállóvá válnak, s sokan lehet nem is hinnék el, de ha észreveszik, hogy valamelyik társuk elpusztul attól a mérgezett ételtől, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a többi patkány abból már nem fog enni. Sőt az is jellemző rájuk, hogy azt az útvonalat, amelyen egyszer már jártak, soha sem felejtik el, s megérzik az esetleges veszélyt is. ami leselkedik rájuk.

Ijesztőek a lakásunkban

Nemrég egyik ismerősöm mesélte, hogy bizony náluk is megjelentek a patkányok. Azt hitték, hogy majd a a tél beálltával talán elpusztulnak ezek a rágcsálók. Még alig néhány hete vette észre, (mivel kertes házban laknak), hogy egy nap, a garázsban valami elsuhant a szeme előtt. Gondolta talán rosszul látta, vagy egy kóbor egér lehetett. Ám mikor jobban körülnézet, észrevette, hogy egy nagyobb átmérőjű lyuk van a falban, mint az egérlyuk lehetne, s az ürülékekből is gondolta egyből, hogy ez csak patkány lehet. Nagyon megijedt, hisz sokat hallott már a patkányok kártételeiről, ha bekötöznek valahova. Persze vett azonnal a boltban kapható szereket, ragasztót, hogy el tudja kapni. De ezekkel nem ért el hatást, hiszen utána még többször látott, s nem csak egyet-egyet futkározni.

Akkor rémült meg igazán, amikor már a házban , ott is a spájzban ahol az élelmiszereket tárolták megjelentek a patkányok. S mivel kisgyermekek is vannak a családban, a méreg szóba sem jöhetett, nehogy a kicsik hozzáférhessenek! Mert attól is félt, hogy a patkány a gyermekeket is megfertőzheti. De a cicájukat is féltette, hogy nehogy egyen a méregből. Ekkor kérte a segítségemet, hogy mit csináljon? Tapasztalatból tudom már, hogy a legjobb megoldás egy irtással foglalkozó céggel felvenni ilyen esetben a kapcsolatot, akik nagyon hamar meg tudják oldani a patkányirtással kapcsolatos problémánkat. Néhány nappal utána hívott is, és megköszönte, hogy ajánlottam nekik a jó megoldást mert most már elmondhatják, hogy újra rágcsálómentes lett az otthonuk.

A nagy túlélők

Elmondhatjuk, hogy nagy túlélőként vannak számon tartva a patkányok akik mindig versenyben voltak az emberrel az élelemszerzés terén évszázadok sőt évezredek óta mindig is mellettünk, s közöttünk éltek, megkeserítve az emberek életét. De az is tény, hogy a patkányok szinte mértéktelen elszaporodásának az oka éppen nem más, mint maga az ember. Leginkább a fejletlen országokban egyre inkább megszaporodó szemétdombok, a sokszor felelőtlennek mondható hulladékkezelés az oka a terjeszkedésüknek, hisz ezek mind-mind remek feltételeket és életteret kínálnak a rágcsálóknak. De ezek mellett egyre jobban látható az is az elszaporodásuk tekintetében, hogy egyes épületek, pincék nincsenek megfelelően takarítva s karbantartva. De elmondható ez a csatornahálózatunkkal kapcsolatban is.

Érdekességként elmondom, hogy utoljára a 70-es évek elején volt hazánkban egy óriási patkányinvázió (Budapesten), melyet nagyon nehéz és sokáig elhúzódó munkával csak a szervezett patkányirtás tudott megszüntetni. Azóta is sajnos elmondhatjuk, hogy bizonyos mértékig csak állapotfenntartás folyik, s ezért újra fennáll a veszélye annak, hogy a patkányok jelentős mértékben el tudjanak szaporodni! Már sajnos manapság is egyre nagyobb számban hemzsegnek a csatornákban, s napról napra nő a patkányoktól fertőzött épületek, s területek száma is.

Mindenütt jelen vannak ezek a rágcsálók, és manapság már nemcsak hajón utaznak, mint ahogy eleinte elterjedtek a hajózás által világszerte, hanem bármennyire meglepő is lehet, akár a repülőgépeken is megjelenhetnek. Sőt, egy kis érdekességként megemlíteném azt is, hogy csak a felszállás után derült ki, hogy a Columbia őrsikló egyik útja során egy egész patkánycsaládot is magával szállított.Tehát elmondhatjuk, sehol nem lehetünk biztonságban, a legelőkelőbb sok csillagos szállodákban s éttermekben is épp úgy előfordulhatnak s számíthatunk a megjelenésükre, mint a legkisebb családi vagy panel lakásokban. Az a lényeg a számukra. hogy megfelelő körülményeket találjanak a táplálékszerzésre, az elrejtőzésre és a szaporodásra.

Tudjuk, hogy az emberek többsége, mindent elkövet azért, hogy a patkányok ritkítása, kiirtása megtörténjen, ám érdekes tény, hogy ezeknek a rágcsálóknak a legnagyobb százalékát mégis maga a természet pusztítja el. Hogy mire is értem ezt? Például ha nagyobb árvizek vannak, vagy tűzvészek keletkeznek . Megritkulnak ilyenkor jócskán, de sajnos a teljes kipusztulásukról ilyenkor sem beszélhetünk. Mindig akad néhány túlélő, akik aztán majd újabb kolóniákat képesek létrehozni. Ezért is nagyon fontos az irtásuk!

De tudjuk mindannyian, hogy vannak azonban olyan patkányfajok is, amelyeket maga az ember szaporít. Gondolok itt a laboratóriumban kísérleti céllal tartott patkányokra, hiszen mint ismeretes szinte már bámulatosnak mondható a tűrő és alkalmazkodóképességük. Ezt maximálisan ki is használják a laboratóriumok, s így a patkányok a leggyakrabban használt kísérleti alanyok. Elmondhatjuk tehát, hogy szinte a világ minden részében a városi élethez teljes mértékben tudtak alkalmazkodni és rendkívülinek mondható az emlékezőtehetségük és az egymással való kommunikációs képességük is. Igaz ettől még nem lesznek szimpatikusak a szánunkra!

Remélem ezzel a mai írásommal is még több érdekességet és fontos információt tudtam adni, melyből ismét kiderült, hogy mennyire fontos a patkányok irtása, amit minden esetben a legjobb szakemberre bízni!