Rágcsálóveszély Budapesten: patkányt láttam a lakásomban, mit csináljak?

Már számos bejegyzésben taglaltam azt, hogy a rágcsálók hogyan jelenhetnek meg az életünkben, illetve milyen jelekre kapjuk fel a fejünket. De most már azt is megtudhattad, hogy milyen irtási módszerekkel tudnád felvenni a harcot ellenük. Bár ténylegesen meg kell említeni azt, hogy mindenképp ajánlott szakemberhez fordulni, hiszen a teljeskörű és garantált irtást csak ő tudja elvégezni, viszont természetesen eseti kezelésként a házilagos szereket is megpróbálhatjuk. Ebben a bejegyzésben megtudhatod azt is, hogy egyes esetekben milyen veszélyeket rejtenek, illetve hogyan próbálják felszámolni azokat a helyeket, amelyek ezeknek a rágcsálóknak mondhatni egyfajta éléskamraként szolgálnak. Mindenképp érdemes elolvasni tehát a bejegyzést, már csak azért is, hogy elmondhassuk azt, hogy meglehet akadályozni az esetleges elszaporodásukat.

Rágcsálóirtás méreggel és etetőállomással

Még mindig az a kép él a lakosság fejében és valljuk be, nem hiába, hiszen az egyik leghatásosabb módszer az a rágcsálók ellen és egyben a legbiztonságosabb is, ha mérgeket alkalmazunk valamiféle etetőállomásban. Hogy mi is az etetőállomás? Az etetőállomások olyan szerkezetek, ha mondhatom így, amelyek rendkívül ellenállnak az időjárás befolyásoló tényezőinek és anyagukat tekintve elmondható az, hogy műanyagból készülnek. Tehát ebből már tudhatjuk azt, hogy ebben a masszív dobozban elhelyezett mérget nem éri eső, hó, és semmi különböző környezeti hatás, és mivel kulccsal nyitható vagy zárható más házikedvenc mondhatni hozzá sem képes férkőzni. Tehát ha így helyezzük ki a mérget, akkor garantáltan csak a rágcsálók fognak hozzáférni a nekik szánt elemózsiához.

Hogyan is hat ez a fajta írtási módszer?

A mérgekről tudni kell, hogy rendkívül lassan hatnak, és véralvadásgátlót tartalmaznak. Ezért van az természetesen, hogy nem hatnak azonnal, de ha elfogyasztásra került a csalétek, akkor 24-48 órán belül már igen. Fontos, hogy erős szert vásároljunk, ha otthoni patkányirtást alkalmazunk, hiszen a forgalomban kapható legtöbb méreg annyira gyenge, hogy kis túlzással csak megfekszi a gyomrukat, és gyakran az is előfordult már, csak híznak tőle, de nem pusztulnak el. Tehát ha gyengébb fajtát vásárolunk mondhatni megtörténhet az is, hogy egyfajta vitaminként élik meg és semmiképpen sem fog úgy hatni rájuk, hogy elpusztulnak. Talán inkább még keresni is fogják az ilyenfajta “vitaminfalatokat” az ő szemszögükből nézve.

Rágcsálóirtás más módszerrel

Viszont már számtalanszor felhívtam a figyelmet arra, hogy természetesen nem csak a mérgek állnak rendelkezésre akkor, ha írtásra adnánk a fejünket. Persze érthető az is, hogy hiába kártékony állatok, de egyes emberek próbálják védelmezni is őket, tehát esetlegesen messzire viszik ha megfogják őket, tehát próbálják megkímélni az életüket. Vagy esetleg kegyesebb halált választani számukra. Elsőnek szeretnék beszélni arról, akik úgy gondolják, hogy ha elfogják a patkányt esetleg csapdával és ugye kiviszik a közeli erdőbe és ott elengedik őket azok végülis igaz emberségből jelesek, de ha azt nézzük, úgy sem fognak ott maradni a kártevők. Róluk tudni kell, mindig oda mennek, ahol a közelben ételt találnak, s ez mindenképp az ember közelségét jelenti számukra. Tehát esetleg ha nem lakunk messze onnan ahova elvittük, akkor ugyanúgy vissza fognak járni hozzánk, vagy lehet egy számodra ismeretlen személynek keseríted meg ezzel a lépéssel az életét.

A rágcsálóirtás fontossága

Mostanság sokszor előkerült baráti körben ez a téma és meglepően hallgattam, miszerint sokan teljes nemtörődömséggel közelítik meg ezt a területet. Persze van aki úgy tartja, hogy ezek az állatok is aranyosak, miközben nem is hisszük el azt, hogy emberre nézve igenis veszélyesek. S itt elsődlegesen a betegségeket lehetne felsorolni, hiszen a fertőző agyhártyagyulladást vagy akár a szalmonella-fertőzést is nekik köszönhetjük. De ilyen akár az is, amit okozhatnak, hogy az ételeinket megfertőzik, más értéktárgyainkat szétrágják, tehát akár számunkra értéknek tartott dolgokat is tönkretehetnek.

De nem csak ilyen kisebb értékeket rongálhatnak meg, hanem akár az autónkban levő vezetékeket is megrághatják és ezáltal teljesen használhatatlanná tudják tenni. Nem szabad rájuk úgy tekinteni, hogy veszélytelen állatok, mindenképpen kiemelten kell őket kezelni és ha esetleg felüti a fejét nálunk, a lehető leghamarabb tenni kell ellene. Ezért olyan helyen kell a fészküket keresni, ahol csend van és nincsenek kitéve zargatásnak, tehát olykor teljesen jó döntésnek is tűnhet ebből a szempontból, ha a gyerek hangoskodik.

Fogamzásgátóval ellenük

Nemrég futottam bele abba a hírbe, miszerint New Yorkba egy cég arra az ötletre jutott, hogy ha olyan csalétkeket alkalmaznak, amelybe egyfajta fogamzásgátló található, és ezt elfogyasztják a rágcsálók, bizonyos időnként, akkor meddővé válnak és ez elméletileg nem okozna semmilyen környezetkárosodást sem. Persze itt lehetne feltétezéseket hozni, hogy mi igazolja azt, hogy esetlegesen minden állat fogyaszt majd eleget belőle, illetve azt, hogy meghatározott időnként el is fog jutni mindenkihez. De azt mi itt Európában is tudjuk, hogy New Yorkban már régóta küzdnek ellenük.

Hiszen igencsak kitanulta váltak a patkányok is, hiszen a parkokban pihenők holmijait is képesek szemvillanás alatt ellopni. S ami miatt valóban szükségessé vált ilyen lépés ott, az az, hogy egyes feltételezés szerint New Yorkban olyan sok rágcsáló köztük is CSAK patkány él, hogy megközelíti, de lehetséges, hogy már meg is haladja az ott lakók számát, ami mondhatni majdnem egy magyarországnyi ember, 8,5 millió. Tehát reméljük sikeressé válik a cég elképzelése és ezzel akár a világnak az egerekkel, patkányokkal folytatott küzdelmére is végső megoldást tudna adni és ezzel már megoldottá válna a probléma arra, hogy mit is tegyünk ellenük.

Rágcsálóirtás Budapesten – Ideje figyelni!

Nem megijeszteni akarok senkit, de azt el kell mondanom, hogy az utóbbi időben jócskán megugrott azok száma, akik arról tettek bejelentést, hogy a nyílt utcán, vagy akár a háztartásokban is rágcsálók jelenlétére utaló jeleket tapasztaltak. Persze ennek ellenére még mindig büszkélkedhetünk azzal, hogy még mindig azok a városok közé tartozik Budapest Európában, ahol kevés példány él. A fővárosiak többsége azt mondja, évtizedek óta nem láttak patkányt, amely épp elég arra, hogy olyan generáció nőjön fel, akiknek esetlegesen ötletük sem adódik arra, hogy hogyan közelítsenek feléjük. Több oka is van annak, hogy Budapesten mostanában valamivel gyakrabban kerül szem elé patkány. Egyrészt csökkent a fővárosban a szemételszállítás hatékonysága, az éjszakára kint maradó, ételhulladékkal is teli szemétgyűjtőkben bőven találnak táplálékot a patkányok. De ugyanígy vonzza ezeket a rágcsálókat a belső-Erzsébetvárosban a bulinegyed turistái által hátrahagyott hulladék is.

Tehát ahogy írtam ebben a bejegyzésben jócskán találhatunk megoldást a rágcsálók által jelentett problémára, viszont igenis használni is kell őket. Nem szabad figyelmetlenül kezelni ezt a problémát mivel gyors szaporodásuknak köszönhetően csakhamar arra kapnánk fel a fejünket. hogy már akkora létszámmal rendelkeznek, amely ha megéhezik, képes akár rá k is támadni. Viszont ha úgy érezzük, hogy már megtalálhatóvá váltak az otthonunkba ne késlekedjünk tovább, könnyítsük meg embertársaink és saját életünket is és tegyünk ellenük. Kellő eredményt kimondottan csak szakember segítségével tudhatunk elérni, tehát ne féljünk megkeresni egyet, és ő bizalommal fogja kezelni a problémánkat, nem fogja a házunkban látott dolgokat kiteregetni másoknak.