Rágcsálók irtása Budapesten! Felkészülni az invázióra!

Ebben a bejegyzésben garantáltan megtudhatunk mindent, amire mindenképp érdemes felkészülnünk a most elkövetkezendő időszakra. A tavasz érkeztével a rágcsálók és a különböző rovarok is előbújnak rejtekhelyükből és invázióba kezdenek, hogy ismételten feltöltsék a télen megfogyatkozott élelmiszer raktáraikat. Ebből kifolyólag gondoltam úgy, hogy mindenképp meg kell írnom most a már megszokott érdekességek mellett olyan információkat is, amelyekkel talán lelkileg is fel tudunk készülni erre az időszakra. Nem kell pánikba esni, hiszen nem olyan rossz ez a tavaszi időszak ebből a szempontból sem, de igenis érdemes, nagyobb hangsúllyal kezelni. Ha kicsit odafigyelünk a majd lentebb említett jelekre, garantáltan nem kell attól tartanunk, hogy esetlegesen az általunk tárolt és fogyasztott ételekbe is belekóstolhatnak.

Rágcsálók a kertben

Lassan tehát beköszönt a tavasz, így a jó idő is, aminek nem csak mi emberek örülünk, hogy végre a hosszú tél után ismételten a nap jótékony sugarait élvezhetjük, hanem az állatok is, így a rágcsálók is. S meg kell említeni, hogy már ekkor is élelem után kutatva nagy károkat okozhatnak a kertünkben, a már elveteményezett növényeinkben is.

Ha vissza emlékszem, akkor néhány éve még csak a vidékiek rettegett ellenségeként volt megtalálható sok rágcsáló, hiszen a mezőkön, kertes házaknál volt inkább megtalálható. Viszont most már egyre gyakrabban találkozhatunk velük a nagyvárosokban is. A városok közelébe települő rágcsálócsaládok rendkívül szaporák tudnak lenni, a sok kukába kidobott élelem miatt. Megszabadulni tőlük nagyon nehéz, hosszú és ádáz “küzdelemmel” lehetséges csupán.

Ismerjük meg őket!

Persze ez most lehet rendkívül furán fog hangzani, viszont mindenképp tudnunk kell azt, hogy sikeresen fel tudjuk venni a harcot ellenük, ahhoz meg kell ismernünk őket, az életmódjukat és például a táplálkozási szokásaikat. Ezért is fontos az, amit korábban leírtam róluk, tehát hogy ismerjük meg a gondolkozásukat is. Mindenképpen rágcsálóra gyanakodjunk, ha megrágott ételt találunk, vagy csak ürüléket a szoba, vagy a ház bármely sarkában. Ugyanis a rágcsálók nem válogatnak, a fát, az ételeket, a plüssöket, játékokat, mindent megrágnak, mert hiszen a fogukat ezzel is koptatni tudják.

Védekezés a rágcsálók ellen

Sokónkban felmerül a kérdés, hogyan védekezzünk ellenük? Ha azt észleltük, hogy márpedig gyanús mozgás van a kertben, vagy a házban, akkor haladéktalanul ki kell derítenünk, hogy milyen rágcsálóval van dolgunk, és el kell kezdeni a védekezést, nem szabad csak legyinteni a dologra. Ha ezt elmulasztjuk, akkor könnyen megeshet, hogy szaporaságuknak köszönhetően hamarosan sokkal nehezebb lesz felvenni ellenük a kesztyűt! Sok-sok praktikát írtam már azzal kapcsolatban, hogyan is tudnánk őket kiirtani házi szerekkel, házi módszerekkel. Ám mindenképp el kell mondani azt, hogy ha irtással foglalkozó szakembert kérünk fel erre a feladatra, akkor érhetünk el garantált sikert. Tehát emiatt mondhatom ezt úgy is, hogy leghatásosabb védekezési mód ezek ellen a rágcsálók ellen a rágcsálóirtás.

Persze egyesek azt mondják, hogy ők nem akarnak drasztikusan fellépni ellenük, számukra is léteznek különböző csapdák és elektromos riasztók, amelyek mellett szólnak pozitív és negatív érvek is, illetve előnyök és hátrányok. Viszont aki esetleg ilyet szeretne, tehát nem akarná őket bántani, számukra is el szeretném mondani azt, hogy mindenképp jobb ha szakemberre bízzuk az irtást, és ha lelkileg nem bírnánk végig nézni, akkor azt addig bízzuk egyik családtagunkra mármint a jelenlétet és mi ne nézzük.

Vegyük fel még most velük a harcot, hiszen ahogy melegebbre fordul az idő biztos, hogy el fognak kezdeni szaporodni és már nyárra komoly gondot fog okozni az egész lakóközösségnek. Illetve külön fontos az is, hogy hamar ivaréretté válnak, ezért ténylegesen az új utódok is garantáltan további szaporodásnak indulnak. S ennek köszönhetjük azt is, hogy vidéken és már a fővárosban is hatalmasra duzzadt a populációjuk.

Rágcsálók a fagyasztott zöldbabban

Nemrégiben robbant a hír a médiában, miszerint egy szupermarket vásárlója egér fejet talált a megvásárolt fagyasztott zöldbab zacskója alján. S valljuk be őszintén a vásárló reakciója teljesen megérthető amit mondott, hogy “soha többé nem fog enni zöldbabot”! Míg korábban rendkívül kedvelte ezt a zöldséget akár levesnek, vagy épp főzeléknek elkészítve is enni. Tehát ebben az esetben nem feltétlen azt mondom, hogy a szupermarket hibázott.

Hiszen nem ők csomagolják a terméket, viszont a gyárakban is nagyobb figyelmet kellene tanusítani ebből a szempontból is, hogy ténylegesen ne legyenek ilyen incidensek. Az asszony hozzátette, azért vásárolt a szupermarketben ebből az akciósan kínált termékből, mivel éppen nem volt kapható egyéb fajta. Amikor a nyugdíjas asszony a csomagolás alján felfedezte az egér fejét, azonnal hívta az üzlethálózatot, ahol megkérték, hogy vigye vissza a babot.

S végül is azért fontos, hogy erre nagy figyelemmel legyünk, hiszen a hideg semmiképpen sem semmisíti meg a kórokozókat, és mint már tudjuk, a rágcsálók rengeteg fajta veszélyes kórokozót hordoznak. Tehát, aki fogyaszt az ilyen termékből, ez lehet akár “az utolsó vacsorája”, hiszen kolerával, pestissel és egyéb halálos betegséggel is megfertőződhet.

Rágcsálók a csomagolt szilva között

Az alábbi esetet is néhány napja hallottam, miszerint egy hölgy szeretett volna kis gyümölcsöt vásárolni, hogy majd otthon szépen elcsemegézzen rajta a család. Viszont hamar rémálommá vált a vásárlás. Mivel mikor megvette, s hazavitte a csomagolt gyümölcsöt igencsak meglepődött. Már több órája otthon volt, amikor is észrevette, hogy valami kaparászik a bevásárolt holmijai között, ez egy egér volt mint később kiderült. Persze, szerencsére nem hazánkban történt esetről van szó, de a hölgy még a bevásárlóközpontban nem vette észre, hogy más is van a szilva között.

Az asszony természetesen jelezte a bevásárlóközpontnak, ahol azt kapta válaszul, hogy a gyümölcsöt kézzel szedték Olaszországban, mielőtt a hálóba rakták volna egy gép segítségével. Miután becsomagolták egyébként lemérik őket, majd a dobozokba rakják a háromnapi szállítást megelőzően. S ez eléggé meglepő, hiszen ez alapján a méréskor fel kellett volna tűnnie a csomagolóknak, hogy ott a súly jóval nagyobb és nem annyit mutat, mint amennyinek lennie kellene.

Viszont ez az adott munkások odafigyelését is példázza. Mindenképp azt ajánlom minden olvasónak, persze nem kell egyből rosszra gondolni, de bármit szeretne vásárolni az üzletláncokban, boltokban, mindenképp fizetés előtt nézze át. Hiszen ha ott helyben reklamálunk, akkor az sokkal hihetőbb és nyomatékosabb lehet a szempontunkból, mintha ezt később, otthonról próbáljuk megtenni. Azért reménykedem benne, hogy több ilyen eset nem fog előfordulni sehol a világon. Mivel tényleg komoly egészségügyi kockázatokat hordoz magába egy ilyen elfogyasztott élelmiszer.

A bejegyzés végére ahogy ezt tenni szoktam, elmondom, úgy tartom a nagy világból lehet hozni kis rágcsálókkal kapcsolatos információkat. Viszont a bejegyzés fő témájához visszatérve, mindenképpen jó ha tudjuk, hogy a rágcsálók igenis ébredeznek. Lassan elmúlik a tél és ők is útnak indulnak hozzánk! S nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy ha azt tapasztaljuk, hogy valami olyan mozgás van a házunkban, telkünkön, a melléképületekben. Ami nem a háziállatunkra jellemző, akkor mindenképp keressük meg mi lehet a forrása, ki költözött be hozzánk és ha kell forduljunk irtást végző szakemberhez.