Rágcsálók az otthonomban! Jaj, most mit tegyek?

Már sokszor beszéltünk különböző praktikákról, melyek segítségével garantált lehet az,  hogy megszabaduljunk ezektől a nemkívánatos vendégektől. Viszont nem lehet elégszer elmondani azt, hogy mennyire fontos az az irtásukkal foglalkozni, hogy tényleg  teljesen megszabadulhassunk tőlük. Sokan rettegnek, irtóznak a rágcsálóktól, leginkább akkor válthatnak  ki ilyen hatást, ha az adott személy a munkahelyén találkozik vele,  esetleg a saját otthonába költözik be. Mielőtt a témába mélyen elkalandoznánk el kell mondani, hogy mindegy a ház típusa, tehát családi házba és akár panelházba is ugyanolyan szeretettel beköltöznek, ha valami számukra vonzó dolgot tapasztalnak ott. Bizonyára mindenki szeretné megtudni, hogy mi a teendő, ha észleli az otthonában a jelenlétüket. S felvetődik a kérdés  mikor érdemes már szakemberhez fordulni pontosan? Remélem ez ebből a bejegyzésből ki fog  majd derülni.

Mit tegyek, ha beköltöztek hozzám?

A bevezetőben már említettem, hogy, többször találkoztam olyan kijelentéssel, hogy kertes családi házban, illetve panelházban nem lehet őket megtalálni mert, na és itt szokott jönni olyan indok, a kert miatt nagy a terület és könnyen elszaladnak, vagy pedig a panelháznál sok az ember és mivel félnek, ezért elkerülik az ilyen élőhelyeket. Persze mindkettőben van igazság. Kertes házaknál könnyebben elmenekülnek és panelházban tényleg sok lakó élhet és félnek is, de ezek a kijelentések nem igazak olyan szempontból, hogy nem lennének ott is megtalálhatóak.
Azonban elmondhatjuk tehát, bárhova is menekülünk a rágcsálók mindenhol meg fognak minket találni, ugyanígy a repülőkön, hajókon és sorolhatnám a különböző közlekedési eszközöket is. S alapból is jó ha felelevenítjük  ismét azt, mivel ezek az állatok éjszakai életmódot folytatnak, elég kevés esély van arra, hogy közvetlen találkozunk velük abban az esetben, ha csak nem szeretünk éjszakákon át is ébren maradni. Legtöbbször  csak kisebb neszeket, kaparászásokat szoktunk hallani és észrevenni ami a jelenlétükre is utalhat.

Házi szerekkel ellenük! Lehetséges?

Korábban írtam cikket arról, hogy mi történik ha esetleg saját erővel szeretnénk felvenni a harcot ellenük. Természetesen lehet próbálkozni, számos lehetőség van. Akad olyan is amivel tényleg lehet jó hatást elérni, viszont jó ha tudjuk, hogy a tényleges pusztulást a házi szerekkel nem tudjuk elérni. Nem hagyhatjuk felelőtlenül bolyongani élőhelyünkön őket, ugyanis rendkívül fertőzőek lehetnek, és ha csak pusztán érintkeznek az ételeinkkel is, és nem kóstoltak bele, akkor is hatalmas kockázatot jelenthet ez számunkra.
Ám óvintézkedésként mindenképp érdemes megkezdeni az egyéni módszerekkel való irtást legalább addig, amíg egy szakember nem érkezik segítségünkre. Viszont arra mindenképp figyelnünk kell, hogy ételt ne helyezzünk ki az erkélyre, vagy ha az ajtót, ablakot kinyitjuk akkor fél szemünk  rajta legyen, hiszen könnyen besurranhatnak ők is, és egyéb “vendég” is hozzánk.  Mivel rendkivül jó szaglásuk van, alapvetően , akár egy falatnyi étellel is könnyen odacsalogathatjuk a környezetünkbe őket és az irtásuk már igazán problémás feladatként merülhet fel.

Mikor érdemes rágcsáló irtót hívni?

Erre a kérdésre egyértelmű választ nem lehet adni, hiszen ahány esettel lehet találkozni szerte a világon, és akár az országban is, annyiféleképpen kell elkezdeni és végig vinni a folyamatot. Mindenképpen a környezet és az adott eset pontos ismerete után lehet adni helyes és áttekintő információt erre.  Mielőtt viszont szakemberhez fordulunk azért jó ha  magunkban is  elhatározzuk azt, hogy szakembert hívunk erre a feladatra.  Számolnunk kell persze azzal, hogy különböző anyagokat fog kihelyezni otthonunkban. Olykor arra is szükség van, hogy a mozgásterüket, lyukukat, élőhelyüket az ismert füstöléses módszerrel lássuk el. Érdekességként megemlítem azt, hogy náluk, mint oly sok állatnál is, elsőnek a domináns egyedek esznek a kihelyezett csalétkekből akiket minden esetben uralkodóként is említhetünk. Tehát  ha ezek a példányok elpusztulnak, akkor akár az is előfordulhat, hogy önszántukból fognak minket elhagyni a többiek, hiszen új kolóniát kell alakítaniuk.

Nem kell  kímélni a kártevőket!

Találkoztam már olyan esettel is, ahol az ügyfél szó szerint siratni, védeni kezdte az irtáskor a betolakodókat. Számukra is nyitottak már olyan megoldások, amelyek mindenképpen megfelelőek lehetnek. Vásárolhatóak  olyan csapdák is a boltokban, amelybe ha ételt teszünk, bonyodalom nélkül bele csalogathatóvá válik a jószág. Ha esetleg gyerek is van a lakásba, legyünk nagyon óvatosak és a csapdákat csak olyan helyen tegyük, ki ahol ők nem érhetik el és nekik nem eshet bajuk. Viszont számos helyen hirdetnek olyan riasztót is, amely egyfajta speciális hangot bocsájt ki, rettentő magas frekvencián. S mivel a rágcsálókra ez  zavaró, hogy akár a nap bármely szakában hallják, így nem képesek megszokni, ezért ezzel is tisztes távolságra tudjuk  küldeni őket magunktól. Miért is segíthet nekünk? Ugyanis ez a magas hang, olyasformán hat rájuk, mint amikor mi is magas hangokat hallunk, vagy esetleg a táblát karcoló eszköz hangja. Tehát rendkívül erős módon az idegrendszerükre hat a befolyásolás.

Riasztás vagy irtás?

Legjobb választás nincs. Tehát minden esetben leginkább tőlünk, a mi  gondolkodásunktól függ az, hogy  melyiket is részesítsük előnyben. Miért is mondom ezt? Először is azért, mert legtöbb esetben még hosszas nyomozás után sem biztos az, hogy meg tudjuk  mondani azt, hogy honnan jöttek, merről és milyen okkal. Pedig, míg ezt nem tudjuk, addig a csapdákat sem lehet garantáltan úgy kihelyezni, hogy az elvégezze azt a  feladatot a tőle várt hatékonysággal. Viszont a méregre térve hátrányként mondható el, hogy gyermekeink, vagy a háziállataink is bekaphatják, tehát szintén egyfajta bonyodalmi tényező, hogy csak olyan környezetbe helyezhetjük ki , ahova ők nem nyúlhatnak oda, ami valljuk be, eléggé nehézkes. A riasztóval viszont csak azokra célzunk kimondottan akiket el szeretnénk kergetni. Ugyanis sem mi emberek, sem a többi háziállatunk nem fogja hallani az ultrahangot, leszámítva néhány ritka macska fajtát. Tehát sok esetben lehet a riasztó használata az hosszadalmasabb folyamat, ha mégis csak önmagunk szeretnénk felvenni a harcot velük, mégis  biztosabb így, hogy nem fog másnak baja esni.
Remélem ismét tudtam számodra olyan információkat mondani, melyekkel garantáltan afelé haladhatunk, hogy elérhessük azt, hogy otthonainkból a számunkra  legmegfelelőbb módszerrel elkergethessük őket. Bátran felvehetjük saját kezűleg is a harcot velük, viszont a tényleges segítséget csak szakember tudja nyújtani számunkra. Viszont azt még mindenképp el kell mondanom, hogy nem minden esetben érdemes várakozni és tesztelgetni a különböző praktikákat, hogy hátha a szakember beavatkozása nélkül is sikert fog hozni. Legtöbb esetben beigazolódik az, hogy ha szakemberhez fordulunk minél előbb, ő garantáltan rövid időn belül az irtással  ismételten megteremteni azt a békés, nyugodt  közeget számunkra, ami a betolakodók megjelenése előtt volt. Ne késlekedjünk tehát, ha úgy érezzük, hogy nálunk is megtalálhatóak ezek a rágcsálók, nyugodtan forduljunk az irtással foglalkozó  szakemberhez!