Rágcsálók által terjesztett pusztító betegség – Pestis

Hazánkban a vándorpatkány és a házi egér a legelterjedtebb faj . Mindkét rágcsáló, ahogy korábbi cikkünkben említettük, szorosan kötődik az ember életéhez, már a kezdeti megjelenése óta is, mindig arra törekedett, hogy rejtve maradhasson előlünk, viszont mindig ott legyen, valahol emberközelben. Ez azért is alakult így, mivel az élelem, ami az életben maradásának alapfeltétele, általunk van biztosítva. A rágcsálóirtással kapcsolatos kérdést nem lehet véka alá rejteni főleg azoknak akik bármilyen élelmet jelentő termék, vagy termény eladással foglalkoznak, de azoknak sem, akik, mint fogyasztók vásárolnak esetlegesen élelmiszert.

Kimondottan nem csak az undorkeltés miatt kell figyelni az ellenük folytatott harcra, hanem közegészségügyi szempontból is. Viszont lássuk, hogy milyen betegségeket is terjesztenek!
Foglaljuk össze! Mit lehet tudni először is róluk? Fontos , hogy mindenevők, ízlésük viszont eléggé kifinomultnak mondható. Gyűjtögető és előre gondolkodó, “intelligens” állatok, hiszen nem csak az adott napra elegendő élelmet keresik meg, hanem a beszerző útjuk során a számukra finomnak bizonyosodott plusz eleséget is a búvóhelyükre hurcolják, hogy mindig legyen eleségük és ez jelentősen megnehezítheti a későbbi kiirtásukat!

Az egerek , kisebb körzetben alakítják ki mozgásterüket , míg a patkányok, akár 1 kilométeres körzetet is bejárhatnak. Rendkívül jó szaglásuknak köszönhetően az egyes általunk kirakott csalit akár már messziről is megérezhetik, illetve bizalmatlanok is velünk szemben. így sokszor a fészkük bejáratához kihelyezett csalétek olykor napokig, hetekig is ott marad. Milyen betegségeket hordozhatnak? A rágcsálók rengeteg kórokozót (vírust, baktériumot, stb) hordoznak magukban, amelyek által előidézett betegségek rendkívül veszélyesek lehetnek számunkra. Ismeretes, hogy a középkorban az orvosi ellátás fejlettségének hiánya miatt a pestis is  emberek millióit pusztította el.

Hogyan köthető a patkányokhoz a pestis?

A patkányokon különböző bolhák élnek, tehát az ő közvetítésükkel terjed. Sokan téveszme alapján úgy tartják a pestis kimondottan a patkányban van, s már a puszta létezésével is terjeszti, ám ez nem igaz, hiszen a  bolha adja át számára! A pestis napjainkban már  csak alacsony higiénés feltételek mellett képes megmaradni, jelenleg ilyen területnek számít India, Vietnám és Madagaszkár.

Ezeken a területeken még mindig elég gyakran megtalálható. Viszont előfordulhat a jobb körülmények között élő népek között is mint például, Amerika egyes államaiban( Kalifornia, Arizona, Newada) is észlelték már a betegséget. Ahogy fentebb említettük, a patkány úgy válik a kórokozó, így a betegség hordozójává, hogy a rajta élő bolha csípésével a vérébe juttatja azt. Leginkább olyan emberek számítanak veszélyeztetettnek a pestissel szemben, akik közvetlen érintkezhetnek akár a patkányokkal vagy a rajta élősködő bolhával. Bár a betegség cseppfertőzéssel is terjed. Nálunk a mérsékelt övben honos patkánybolha, és az emberbolha közvetítésével is terjedhet. Ha a bolha megcsípi az embert a vér által bekerülhet a szervezetünkbe.

Milyen tünetekkel jelentkezhet?

Hogyan jelentkezik a betegség ? Általában nagyon hamar, már 2-6 napos lappangási idő után jelentkezik, hirtelen magas lázzal, zavartsággal, esetleg egyre jobban erősödő nyugtalansággal kezdődik. A kórokozó aztán a nyirokutakon haladva eléri a nyirokcsomót és ott elhalást okoz. Ezzel létrehoz egy olyan állapotot, mely során vérzés és gyulladásos ödéma jelentkezik, melyből az ún. bubópestis fejlődik ki.

Fontos tudnunk, hogy a tünetek jelentkezésekor több olyan jellel is találkozhat az egyén, amely még más betegségre is utalhat, de semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni ezeket. Aki patkányok által kedvelt környéken végzi akár a munkáját, vagy ott él, fontos, hogy már az első tünet jelentkezésekor gondoljon arra, esetleg megfertőződhet, hogy mihamarabb kezelést kaphasson! Ilyen tünet lehet az előzőek ismertetése mellett még a hányás, rossz közérzet, hányinger, erős fejfájás, izomfájdalom. Igaz ebből még mondhatnánk, hogy egy szimpla gyomorrontás, de ha más tünettel is találkozni, ilyen lehet esetleg a hidegrázás, magas láz, légzési nehézségek, kínzó köhögés, duzzadt lágyéki nyirokcsomó. Orvosi szempontból két részre osztják a betegséget, úgymint bubópestis és tüdőpestis.

Hogyan lehet kezelni?

Lehet egyáltalán? Mivel a lappangási idő mint említettük elég változó akár a néhány órától kezdődően, 10 napig is tarthat. Eléggé magas az elhalálozási arány akkor, ha a beteg felelőtlenül nem fordul orvoshoz. Igaz a bubópestist kb 50%-ban még a szervezet legyőzi önmaga is, de a tüdőpestis tekintetében már a kezelés elmulasztása esetén, az elhalálozás biztosan garantált. A kezelést mindenképpen antibiotikum használatával kell ellátni. Viszont nem elég szimplán az, hogy a gyógyszert szedjük, hiszen figyelni kell arra, hogy a megfelelő folyadék és só beviteltis tartani tudjuk.

A betegség megelőzése

Tehát elsődlegesen a legfontosabb, hogy ne engedjük meg azt, hogy letelepedjenek a környékünkön a patkányok, ne tekintsünk rájuk “lakótársként”, hiszen ők a saját megélhetésükért küzdenek, nem ismeretes számukra a kompromisszum szó. Napjainkban találhatóak már különböző ultrahangos készülékek, mellyel elvileg el lehet riasztani őket viszont ezek eredményessége mindig a terület nagyságától is függ legfőképp. Viszont egyes emberek, még manapság is inkább a régi bevált módszereket részesítik előnyben.

Boltokban kaphatóak különböző mérgek is, viszont itt feltétlenül vigyázni kell arra, hogy ne érintkezhessen általunk használt élelmiszerekkel, tárgyakkal, mivel ezekben a mérgekben, véralvadásgátló hatóanyag található. Sőt a háziállatainkat is óvni kell ezeknek a mérgeknek az elfogyasztásától, olyan helyre kell kitenni, ahol ők nem férhetnek hozzá. A legalternatívabb módszer az, ha egy házi kedvencet vetünk be a rágcsálók ellen. Azaz, egy macskát szerzünk. Ez a kis állat már a szimpla megjelenésével is távol tudja tartani a betolakodókat, hiszen ellenségként tekintenek egymásra. Viszont, ha lehetőségünk nem engedi meg azt, hogy egy cicát tartsunk, akkor sem szabad elkeseredni, hiszen sok olyan módszer található még ellenük, amelyeket kipróbálhatunk , mert minden háztartásban találhatóak hozzájuk alapanyagok.

 

A legősibb módszer mégis , az egérfogó használata, bár egyes emberek véleménye alapján, már ez sem annyira kifinomult módszer, hiszen az idő során kitanultak lettek a rágcsálók és ténylegesen kijátsszák ennek a működését, vagy egyszerűen elsétálnak mellette. Már-már olyan hatást kelt, mintha ismernék, tudnák mi az. Előző cikkünkben már megírtuk mely módszerekkel lehetne tartós eredményt elérni az irtásukkal kapcsolatban és hogyan hat rájuk, egy egy házi megoldás, de röviden, ilyen lehet akár ha az élesztőt megszórjuk boraxxal és forró víz társaságában a bejárat közelébe helyezzük, de van aki a paprikaspray használatában bízik.

Szerencsére napjainkban már a csatornákat is próbálják tisztán tartani tőlük, ezért a járvány sem terjed annyira, ezért is fontos a kellő fertőtlenítés és rágcsálóirtás mely segít megelőzni a járványokat, mivel tudjuk, hogy a baktérium elterjedéséhez zsúfolt, koszos, patkányokkal teli környék kedvez leginkább. Ahogy említettük, egyes szerekre már mondhatni immunisak lettek, hiszen alkalmazkodtak fejlődésük során ezekhez, ezért is kell nekünk is változatosan hozzájuk állni!

Ahogy mindig hangsúlyozzuk fel lehet velük venni a harcot egyedül is, de mindenképpen kérdezzünk meg egy szakembert, hogy ő milyen megoldást ajánlana, főleg ha úgy érezzük, nem bírunk velük, akkor az irtást is bízzuk rá, hiszen hosszútávú megoldást, csak ő tud számunkra nyújtani és ezzel együtt megfelelő védettséget is!