Rágcsálóirtás házilag

A különböző rágcsálók napjainkban igencsak elterjedtnek számítanak, földünk valamennyi kontinensén  elszaporodtak. Szinte nem lehet találni olyan háztartást, ahol valaha ne fordultak volna elő, vagy jelenleg ne legyenek megtalálhatóak. Míg mondhatnánk egyes rágcsálókat az ember örömmel tart, ilyen például az aranyhörcsög, addig az egér és a patkány gondolatától is, ( nem szégyen kijelenteni ) de a hideg futkos a  hátunkon.

Amióta az emberiség létezik, azóta rágcsálók is léteznek, s az ember közelében élnek. Teljesen alkalmazkodik annak életmódjához, hiszen elfogyasztja a különböző hulladékot, és  ha lehetősége adódik, a tárolt  élelmiszereket  is  megdézsmálja. Mivel nem létezik előtte “lehetetlen küldetés”, mindent megrág és ürülékével beszennyez, ezért magas fertőzésveszélyt jelenthet.

A múlt évszázad óta, törvény szabályozza, hogy a hajókon történjen rágcsálóirtás. Ezek az állatok eredetileg nem éltek Európában, hanem a hajózások, a kontinensek felfedezésével érkeztek meg hozzánk is.  Egészségünket is veszélyeztetik, mert szalmonellát, agyhártyagyulladást, pestist és más fertőző betegséget terjesztenek. De nem csak betegséget, hanem akár komoly anyagi kárt is okozhatnak, mert ami a szemük elé kerül mindent megrágnak, pl. kábeleket, vezetékeket.

Rágcsálók ismertetői:

Egér

Rendkívül szapora faj, meleg helyen az év mind a 12 hónapjában képesek szaporodni. Egy-egy egérpárnak általában, évente 1000 ivadéka is lehet, s éves szinten akár 5-6 alkalommal is világra hozzák utódaikat. Ezt a gyors szaporodást annak köszönhetik, hogy az utódok nagyon hamar, már  2-3 hónap alatt ivaréretté válnak. Fészkük vattából, rongyokból, különböző számukra étkezésre nem alkalmas maradványokból, növényi darabkákból áll. Szaporodásuk mértéke leginkább az ételkínálat mennyiségétől is függ.  Felismerhetjük jelenlétüket, ha különböző forgács, vagy rágás nyomokat találunk használati tárgyainkon, ruháinkon, az élelmiszereinken, vagy egér ürüléket látunk az általunk lakott helyiségekben.

Patkány

Eredetileg Indiában voltak honosak, de napjainkban, már minden kontinensen élnek, még az Antarktiszon is. Kimondottan kedveli a padlásokat, meleg helyeket, illetve a haszonállatok számára tárolt magvak környékét. A patkány inkább a késő esti illetve a reggeli szürkület közötti időtartam alatt tevékenyebb, bár  a nap bármely szakában  megjelenhet.  Ahol eggyel  találkozunk, ott biztosak lehetünk benne, hogy  nem csak ez az egy példány van, mivel akár 30-60 tagú csoportba is összeállhatnak. Úgynevezett  járatrendszert használnak, amit  maguk készítenek s amelyen keresztül bármerre eljuthatnak, amerre élelmet találhatnak. Fészkeiket, az egerekhez hasonlóan papírból, maradékokból, anyagokból építik , és mindent megkóstolnak, előttük nincs akadály.
Mindenevőnek mondhatjuk őket, de különösen kedvelik a magvakat, rovarokat, kisebb bogarakat is elfogyasztanak.

Rágcsáló irtási módszerek

A rágcsálók irtására  a szakembereknek is sokféle lehetőség áll rendelkezésükre. Persze fontos, hogy  információinkkal segítsük a munkájukat, ha elmondjuk , hogy hol találkoztunk velük leginkább,  van-e étel a közelben, illetve, hogy közvetlen előfordulási helyeik közelében található e olyan anyag amit mi, napi szinten használunk.

Egyik legismertebb módszer a porozással történő irtás lehet.

Ez a munka csak szakember által alkalmazható, mivel mérgezett étellel  kombinálva s azt kihelyezve válik eredményessé. A por a rágcsálók által használt útvonal körül kiszórva használható fel hatásosan.

Rágcsáló irtás természetes eredetű anyagokkal

Nem csak különféle szerekkel, hanem természetes eredetű anyagokkal is megpróbálhatjuk a védekezést ellenük. Sokan esküdnek a porított kukorica csutka adására. Ennek az a lényege, hogy a magas cellulóztartalma miatt ha megeszik emészthetetlen lesz a számukra, s pár napon belül el fognak pusztulni.

Hogyan előzzük meg, hogy elszaporodjanak?

Először is a rágcsálók letelepedését kell feltétlen megakadályozni, illetve, ha ez nem sikerült, a második lehetőség, hogy még a szaporodás előtt el kell tudni pusztítani őket, vagy az életfeltételeiket megvonni úgy, hogy ne szaporodhassanak, vagy ha már szaporodtak is, ne legyen nekik értelme nálunk maradni, ezzel elérhetjük, hogy más lakókörnyezet felé nézzenek.

A letelepedés megakadályozása

Mit tehetünk, hogy ne könnyítsük meg a dolgukat, ha hozzánk is be akarnák fészkelni magukat? Fontos a csatornák, pinceablakok jó szigetelése, a csatornák időnkénti átvizsgálása s a törések állandó javítása. Ha van szellőző nyílásunk akkor azt érdemes berácsozni, valamint a bejárati ajtók fémlemezelése is jó megoldás lehet a védekezésre.

Táplálék megvonása

Igaz ez egy drasztikusabb megoldás, de az egyik leghatékonyabb és a legbiztonságosabb is. Az ételmaradék, s főként a házi szemét a patkányok számára első számú táplálék forrás lehet. Hiszen az életben maradásukhoz az ételhez való jutás a legfontosabb feltétel és ha azt érzékelik, hogy nem tudnak élelemhez jutni, hamarosan kénytelenek elvándorolni.

Az, hogy elkülönített szemétgyűjtés folyik nálunk és a megfelelő előírások szerinti szeméttárolási módokat alkalmazzon (akár szelektív hulladékgyűjtés), valamint a nagy mennyiségben összegyűlt szemét folyamatos elszállítása különösen fontos.

Lényeges tehát az is nagyon, hogy otthonunkban is alkalmazzuk a szelektív hulladékgyűjtést.

Házi praktikák a rágcsálóirtásra

A legismertebb mód, amire egyből gondolni szoktunk, a csapda felállítása. Hiszen, ha egy-egy rágcsáló család már befészkelte hozzánk magát, akkor nem könnyű őket onnan elüldözni, vagy kiirtani. A gyerekekre és bármely háziállatra teljesen veszélytelen módszer a diós dunsztosüveges megoldás, tehát ezt bátran alkalmazhatjuk. Lényege az, hogy egy nyílásával lefelé fordított üveget támasszunk ki, úgy egy fél dióval, hogy a dióbél  az üveg felé legyen látható. S itt akkor jogosan jön a kérdés, de, ha alá rakjuk a diót, akkor, hogyan fogjuk elérni, hogy elkaphassuk vele az egeret? Ha éhes a rágcsáló, hozzá akar jutni a kihelyezett élelemhez, s megpróbálja kilökni a diót az üveg alól, úgy az üveg ráesik és máris benne találja magát a csapdában, ahonnan már nem tud kiszabadulni.

Népszerű alkalmazási módok között említhetjük, a ragasztós egércsapdát is. Hiszen beleragadva az egér, akár még egy napot is élhet, és valljuk be, ez drasztikus megoldás, hisz szenvedés teli órák várnak rá, éhezés, szomjúság.

Még mindig az egér elleni legjobb védekezés a macska. Ha macskát tartunk a házban, biztosak lehetünk benne, hogy már a macskaszag elriasztja. Vagy használjunk egérfogót. Ebbe tegyünk olyan csalétket, ami csábító lehet az egér számára, pl. sajtot, szalonnát, diót.

Miért fontos a védekezés?

A rágcsálók különféle kórokozókat hordoznak magukban, ezért gazdaszervezetnek minősülnek , így ezek a betegségeket más állatra és nem ritka, hogy az emberre is átterjeszthetik. Mivel a rágcsálók mindent bejárnak, így a testükre rengeteg kórokozó tapad, s így széthordják mindenhová, ennek köszönhetően az élelmiszereinkre is könnyen átkerülhet.

Amennyiben azt tapasztalja, hogy az otthoni megoldásként ajánlott házi praktikák nem használnak ellenük kellő eredményességgel, akkor feltétlen keresse szakember segítségét, hogy ő felvehesse a harcot a betolakodókkal, még azelőtt, hogy valamelyik családtagja, vagy ön, ne talán megbetegedjen. Ahogy  mondani szokták: Első a megelőzés és másodlagos módszer lehet csak a tüneti kezelés.