Patkányveszély! Megtámadhat?

Talán kicsit félelmetesnek tűnik a cikk címe, de jó ha beszélünk erről is. Bizony a patkányok, igaz szerencsére nem gyakran, de lehet ilyen híreket olvasni, vagy hallani a médiákban, hogy akár embere is támadhatnak, vagy a házi kis kedvenceinkre, gondolok itt például egy kiscicára.

Több cikken keresztül is írtam már a patkányokról. Megismerhettük mely fajtáival találkozhatunk hazánkban közülük, s hogy hogyan kerültek ide. Aztán az életmódjukat is megismerhettük, tudjuk mennyire félénk állatok, hisz csak éjjel indulnak mindig élelemszerző körútra. A nappalt a fészkeikben töltik a föld alatt, ahova a hosszú járataikon keresztül jutnak el. Megismerhettük a táplálkozási szokásaikat is. Sok ember egyenesen undorodik és fél tőlük, ha már csak a nevüket is meghallja. Sajnos manapság is nem hogy fogynának, inkább az látszik, hogy egyre több helyen szaporodnak el nagymértékben.

Kártételük

Az elszaporodásukkal viszont óriási károkat tudnak okozni, de nem csak a mezőgazdaságban, ahol ha a magtárakba beszabadulnak, megdézsmálják a készletet, vagy amit nem esznek meg, azt az ürülékükkel, nyálukkal, vizeletükkel megszennyezik, s használhatatlanná válik az ember számára, mint táplálék. De ha az otthonunkba fészkeli be magát, akkor is okozhat igen jelentős károkat, mert az élelmiszereinket épp úgy meg tudja fertőzni, meg szétrág mindent ami az útjába kerül. Ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk arra, soha ne hagyjunk kint ennivalót a konyhában csomagolatlanul, zárjuk azt el mindig este, hiszen ez egyenesen odacsalogathatja ezt a rágcsálót hozzánk.Lényeges ez különösen akkor, ha úgy gondoljuk, vagy tapaszaljuk is, hogy rajtunk kivül “valaki” más, nem várt betolakodó is lehet a lakásunkban.

Hol találkozhatunk velük?

Erre a kérdésre azt tudom mondani,hogy sajnos bárhol! Tehát mindenütt ahol ember él megtalálható a patkány is. Legyen az akár milliós nagyváros vagy épp egy apró falu, mindenütt ott vannak, hiszen tőlünk emberektől függ az életük, a fennmaradásuk, az élelmiszer utánpótlásuk. Többféle fajuk él és garázdálkodik mint ahogy említettem kint a határban és az emberlakta településeken. Ezért senki sem lehet biztonságban úgy gondolva, hogy hozzá nem juthat be. Betolakodnak a lakóházakba, üzemekbe, magtárakba. vagy épp a bolt raktárába is ahová vásárolni szoktunk menni.

De épp így a mi otthonainkba is .Ez a hívatlan vendégsereg rengeteg kárt, és bosszúságot, sőt bátran kijelenthetem veszedelmet is jelent az emberek számára. Megszabadulni tőlük nagyon nehéz, mert rendkívül szaporák és rejtett életet élnek. Ezért is fontos, hogy ne hagyjuk őket elszaporodni és gondoskodjunk mielőbb az irtásukról, ha a környezetünkben megjelennek, amit a legjobb ha egy rágcsálóirtásra szakosodott cégre bízunk!

Egyre több a patkány a főváros terein

Ez jellemző volt már az évek folyamán is, hogy a főváros se, mentes a patkányoktól, sőt, az egyik “legfertőzöttebb” ebből a szempontól. A budapestiek szerint is egyre nagyobb létszámban vannak jelen a fővárosban, és sokszor már fényes nappal is mutatkoznak akár az utcákon is. De elmondások szerint több a patkány a főváros terein is. A kártevők már nemcsak az éjjeli órákban, hanem nappal is feltűnnek a tereken és csatornákban.

Miért van sok belőlük Budapesten?

Mivel a patkányok már három hónapos korukban ivarérettek, így egyszerre akár 10 utódot is világra tudnak hozni. Leginkább az elhanyagolt területeket szeretik s ezért mivel Budapesten nagyon sok romos épület van és rengeteg szemetet termelünk, valamint egyre több a nagy rendezvény, ahol sok szemét és élelmiszer maradék halmozódhat fel, ezeket a helyzeteket az “intelligens” patkányok bizony nagyon is felismerték, és valljuk be nem is csoda, hogy megjelentek nagyobb számban és “vígan” szaporodnak

Megtámadhatnak-e bennünket?

Sokan vetik fel ezt a kérdést, mert ugye ilyen olyan információkat is lehet ezzel kapcsolatban hallani. Ezért érdemes megemlíteni, hogy ha a patkányok túlságosan is elszaporodnak valahol, akkor akár az emberre, de főleg a beteg emberre vagy kisgyerekekre is tudnak támadni. Mi történik ilyenkor? Egy ilyen patkánytámadás alkalmával ha megharapnak, ez épp úgy mintha más állat harapott volna meg, akár nagyon súlyos lehet, mivel könnyen elfertőződhet. Tehát legyünk óvatosak nagyon, akkor is ha például, csak egy lassan mozgó, támolygó rágcsálót látunk.

Ne fogjuk meg, ne vegyük fel, tartózkodjunk attól, hisz meglehet azért ilyen, mert esetleg mérget evett. Ha mégis megharapna, akkor jobb mielőbb orvoshoz fordulni vele, hiszen az életmódjából fakadóan, nagy lehet a veszélye annak, hogy megfertőzhet bennünket. Tehát már maga az életmódja is jelenthet egészségügyi veszélyt, hiszen csatornákban élnek, a szemétben keresgélnek élelem után. Épp ezért a szakemberek mindig azt mondják és kérik, hogy ha valaki például az utcán, köztéren, közlekedési járművön patkánnyal találkozik, ne nyúljon hozzá, hanem jelentse azt a hatóságoknál! Ez nagyon fontos, hogy fel tudják kutatni az irtással foglalkozó szakemberek, honnan jöhettek, hol a rejtekhelyük, mert így tudnak gondoskodni arról, hogy az irtásuk sikeres legyen.

Ma már Európában a legelterjedtebb, szabadon élő rágcsáló a vándorpatkány, amely mint tudjuk a pestis hordozója volt évszázadokon keresztül. De ma már azt mondhatjuk, hogy szerencsére napjainkra ez a betegség teljesen eltűnt. Minek is köszönhető ez? Elsősorban a sikeres patkányirtási “hadjáratnak”. Azonban mint ahogy említettem, nem csak a fővárosban, hanem vidéken is még gyakorta találkozhatunk patkánnyal. De lehet ez nem az a faj, hanem inkább ez egy másik, a fekete patkány.

Most komolyan?

Róla azt érdemes tudnunk, hogy mint a házi egér menekül az ember elől, csak ha esetleg megfogjuk, akkor haraphat meg bennünket. Viszont ha a harapásukról beszélünk, akkor jó ha tudjuk, hogy különböző, a nyálukban lévő kórokozót juttathatnak be így a szervezetünkbe. Melyek lehetnek ezek? Például a patkányharapási lázat okozó (Spirillum minus, Streptobacillus moniliformis) baktériumokat, de a jól ismert tetanuszt is átadhatják.

Viszont érdemes tudnunk azonban, azt is, hogy a szabadon élő rágcsálók nemcsak a harapásukkal adhatnak át fertőzést. Írtam már erről korábbi bejegyzéseimben is. Épp ilyen nagy veszélyt jelent ha a vizeletükkel érintkezünk, mert így terjed a Leptospirosis ( az iszapláz), vagy az ürülékükön keresztül terjesztik a szalmonellát, ami szintén igen veszélyes és sok embert megfertőzhet aki ebbe a betegségben szenved. De hogy soroljam tovább, különböző férgek és elsősorban azok petéit, továbbá a rágcsálók váladékának a belégzésével terjed a vérzéses (hemorrhágiás) láz. A patkányok élősködői ( például, bolhák) terjesztik a rágcsáló kiütéses tífuszt és a már említett pestist.

Összegzés

Láthatjuk tehát hogy mennyi veszély is les ránk, ha a környezetünkben megjelennek a patkányok! Nem csak a betegségekre gondolok most itt, hanem arra, hogy akár meg is támadhatnak embert és háziállatot is. Nem győzöm ezért minden cikk kapcsán eléggé kihangsúlyozni, mennyire fontos a megelőzés és ha már mégis bejutottak hozzánk, akkor az irtásuk is ! Bízzuk ezt a feladatot mindig szakemberre inkább, hisz kísérletezhetünk mi magunk is vele, de valószínű egyedül nem fogjuk elérni a kívánt hatást, s talán azt kockáztatjuk vele, hogy még jobban el fognak szaporodni náluk is.