Patkányveszély Budapesten és Vidéken!

Ha megérkezik a rossz idő, ősziesre vált a természet, az állatok ösztönösen megpróbálják minél védettebb helyre bevackolni magukat. Így tesznek a patkányok is! Főleg az elhanyagolt, szemetes, piszkos gondozatlan kerteket, házakat kedvelik szálláshelyül választani, ahol még élelmet is bőségesen találnak. Ha a nyár száraz volt és meleg, akkor a patkányok még jobban el tudnak szaporodni, főleg ha őket érintő betegségek sem állják ennek az útját.

Hol jelennek meg?

Ilyenkor biztos, hogy nagy számban fognak megjelenni a ház környékén, s onnan a lakásokba is igyekeznek bejutni. Ha lyukakat is felfedezünk a kertben, vagy a házfalában, akkor már könnyen beigazolódik a gyanú, hogy ezek a rágcsálók lehetnek a felelősök érte. Ne is csodálkozzunk, ha ezeken keresztül ki-be mászkálnak a házunkban. Rettentő fontos a patkányirtás Budapesten is, ahol óriási számban élnek a csatornákban, pincékben, vagy egyéb olyan helyeken, ahol megfelelő búvóhelyet találnak maguknak.

A világ minden részén olyan nagy számban élnek patkányok, amit még elképzelnünk is nehéz! A nagyvárosok még jobban ki vannak téve ennek az inváziónak. A világvárosok tekintetébe még rosszabb ez az arány, például ha New York-ot vagy Londont nézzük közel annyi a patkány, mint a város lakosságának száma. De még ennél is súlyosabb a helyzet, ott, ahol ezeknek a rágcsálóknak a száma már a lakosság létszámát is meghaladja, mint például Teheránban! Ezekből az adatokból is lát ható, hogy a patkányirtás világméretű problémává vált, mondhatnánk, ez a civilizáció velejárója!

Felelős-e az ember az elszaporodásuk miatt?

Erre a kérdésre egyértelműen azt tudom mondani, hogy igen! A patkányok inváziójának legtöbbször az oka az, hogy az emberek nem is gondolnak arra, mekkora veszéllyel jár, ha beköltözik a lakásába! Vidéken például a gondozatlan kert, a sok lom, törmelék, növényi hulladékok szabadon tárolása, mind -mind, a patkányok megjelenéséhez vezet. Szintén ezt okozza, ha a csatornákba, wc-be engedik le a különböző ételmaradékokat, zsírokat, használt olajokat, ezzel mintha direkt csalogatnák egy lakomára a rágcsálókat. Már ha csak ezekre jobban odafigyelnénk, nagyobb rendet tartanánk a környezetünkben, a szemetet mindig zárt helyen, kukákban tárolnánk, nem hagynánk kint a patkány számára csábító élelmiszereket, ételmaradékot a konyhában, (ugyanis rendkívüli jó a szaglása) a morzsákat is rendszeresen összetakarítanánk étkezés után, kisebb lenne az esélye annak, hogy befészkelje magát hozzánk.

Miért veszélyesek ezek a rágcsálók?

Biztosan sok olyan dolgot hallott már róluk mindenki, ami miatt fél a patkányok közelségétől. Volt példa arra is, hogy az alvó embert megharapta, vagy egy kisgyereket. Az ilyenek rendkívül ritka esetek szerencsére, és akkor fordulhat elő főként, ha nagy számban élnek egy adott helyen, tehát túlszaporodás figyelhető meg. Ekkor saját fajtársaikat is képesek elfogyasztani, mivel mindenevők és így az elhullott álltatokat, dögöket is megeszik, hogy táplálékhoz jussanak!

De egészségügyi szempontból is rendkívül veszélyesek, mivel számos súlyos betegség és fertőzés okozói, ami miatt sok embernek megkeserítik az életét! Ha beszabadulnak a konyhába, spájzba, mindent összerágnak, amit elérnek, és ami csak az útjukba kerül. Igazán nem mondhatók finnyásnak ebből a szempontból. Már ezzel is kárt okoznak és nagyobb a fertőzésveszély az ember számára, mert ha ebből az ételből eszünk, a különböző baktériumok a mi szervezetünkbe is bekerülnek.

Másik indok, amiért a patkányirtás feltétlenül fontos, amellett, hogy összemászkálnak mindent, az ürülékükkel és a vizeletükkel beszennyezik az ételeket, élelmiszereket. Emiatt sokan megbetegednek, akár tömegesen is, mint például egy szalmonellafertőzés esetén, ami lehet épp emiatt alakul ki és terjed el, vagy a patkány a lábain megtelepedett baktériumokkal fertőzi meg az ételt. Közösségekben, óvodákban, iskolákban, kórházakban, vagy munkahelyeken is járványos megbetegedést okoz!

Ezért az irtásuk minden helyen ahol felbukkannak sürgető feladat. A patkányirtás azonban csak akkor lehet teljes mértékben sikeres, ha azt szakember végzi! Azért azt tudnunk kell, ha valaki egyedül próbálkozik meg a rágcsálóirtással, nem sok esetben hoz végleges eredményt. A házi patkányt ma már szinte teljesen kiszorította mindenünnen a sokkal szívósabb, ellenállóbb vándorpatkányfaj. Ezért is nehezebb ezekre rátalálni, mert olyan helyeken tanyáznak, mint a csatornák, vagy földbe vájt üregek, járatok. Ez az irtásukat is megnehezíti!

A rágcsálóirtó szakember számára az az elsődleges feladat, hogy a patkányfertőzött terület gócpontjait megtalálja. A csatornákat látogató rágcsáló persze, nem ott él, hiszen ez fészek készítésre nem alkalmas terület számára. De abból kiindulva, a repedéseket kihasználva vájja ki az alagútjait, ezekben készíti el a fészket és ezeken keresztül jut el a csatornától a lakásokba is. Az alagút végén lévő kijárat, kürtő az, amit felfedezhet, aki patkányra gyanakodik a környezetében.

Bejuthat a WC kagylón keresztül is a lakásba?

Ijesztően hangzik, ha egy patkány szemez velünk a wc kagylóból, abban a helyiségben, ahol egyáltalán nem számítanánk a jelenlétére. Mi ebből vajon az igazság? Nagyon ritkán ez is megtörténhet, mivel rendkívül ügyesen tud mászni, és az úszás is remekül megy neki.  Panellakásokban fordulhat elő az, hogy, akár több emeletre is feljutnak a mászó ás úszási technikájukat kihasználva. A csatornahálózat hibáit kihasználva, ha az például egy régi épületben van, vagy nem szakszerűen készítették el, előfordulhat, hogy azon keresztül próbál bejutni a házba. A régi, romos, már nem használt derítőakna is remek terep a számukra, onnan a felszínre juthatnak a csatornából, ezért figyelni kell az ilyen helyekre is, nehogy ott telepedjenek le a rágcsálók!

Nemcsak az emberek élelmiszerkészleteit dézsmálják meg rendszeresen, hanem háziállataink takarmányaira, tápjaira is rájárnak és azt is képesek ezúton megfertőzni. De akár a kertben, vagy lakásban tartott cica, kutya konzervjét, száraz eledelét is megeszik, illetve beszennyezik. Kis kedvenceink emiatt megbetegedhetnek, el is pusztulhatnak! Figyeljünk fel már az első jelekre, ha azt vesszük észre, valószínű egy patkányt láttunk elfutni a szemünk előtt, vagy rágcsálni a konyhában, mert biztos, hogy nem egyedül van!  Mivel csapatban élnek, rövid időn belül elözönlik az egész lakást, kertet. Rendkívül nagy károkat tudnak okozni!  Ne késlekedjünk! Hívjuk a rágcsálóirtó szakembert, az ő szaktudása és tapasztalata kell ahhoz, hogy megfékezzük az elszaporodásukat és ki lehessen irtani ezeket a veszélyes rágcsálókat a környezetünkből!