Patkányok világszerte

Több cikkben is foglalkoztam az elmúlt pár hónapban a patkányokkal. Vannak, akik nagyon  félnek tőle, de szerintem elmondhatom, hogy, inkább mindenki undorodik ezektől a rágcsálóktól. Gusztustalanok már ránézésre, s ijesztőek is, ha a saját lakásunkban találkozunk velük. Senki nem szeretné ilyen élőlényekkel megosztani az otthonát. Pedig bárhol van esély rá, hogy felbukkanhatnak. Nem kell csak feltétlen a rossz körülményekre és az elhanyagolt, koszos lakásokra gondolnunk. De ezt már biztos tudjuk is, hogy ugyanúgy a tiszta helyekre is beférkőzik, csak találjon megfelelő élelmet és vizet. A tél közeledtével még jobban oda kell figyelnünk, hisz meleg helyre igyekszik, hogy kihúzza a telet valahol. Befúrhat a melléképületekbe, főleg ahol háziállatok is vannak, de akár a panel és társas házakban is megjelenhet. A csatornákat is előszeretettel látogatja és azon keresztül is be tud jutni hozzánk.

Az eddigi  írásaim alapján, tudjuk, hogy nem csak vidéken, hanem a fővárosban is igencsak el vannak szaporodva. Egy ekkora méretű város tele van neki csábító élelemmel és búvóhellyel. De így vannak ezzel a világ szinte bármely részén. A nagyvárosokban mindenütt tartani kell a patkányinváziótól. Van, ahol védekeznek ellenük és irtják a patkányokat, de van olyan hely is ahol szinte szent állatként tekintenek rájuk s olyan is, ahol épp élelemnek használják fel az emberek a patkány húsát. Természetesen mindig hangsúlyozom, hogy hazánkban mennyire fontos a patkányok irtása, s ha már többen vannak, nem csak egy véletlenszerűen bejött példányt találunk, vagy látunk, akkor mindenképp érdemes felkutatni a fészkükül szolgáló helyet és szakemberre bízni, hogy az irtást elvégezze. Kísérletezhetünk persze magunk is különböző módszerekkel, de nem hiszem, hogy  azok megfelelően meg tudnák oldani a helyzetet.

Ezek után nézzük meg, hogy  mi újság a patkányokkal kapcsolatban, a nagyvilágban. Néhány érdekességet szeretnék ebben az írásomban hozni az olvasók számára, hogy  megtudjuk hogyan is állnak más országok lakói  hozzá ehhez a rágcsálófajhoz.  Előtte viszont egy saját  kis történetet mondanék el. Egy éve körülbelül, hogy a kutyusunk eltávozott nagy bánatunkra. Addig soha nem láttunk patkányt a házunk könyékén, de ekkor megjelent egy a melléképületben, s aztán úgy gondoltuk a nyomokból ítélve, hogy bizony több is lehet. Ám ezt megérezte a szomszédunkban élő  macska is, és napi szinten egyre többször kezdett el “járőrözni” a kertünkben. Valóban igaz az az állítás, hogy az egerek és patkányok, vagy más rágcsálók ellen is az egyik leghatásosabb “ellenszer” egy macska. Alig telt el pár hét, s eltűntek a rágcsálók a kertünkből. Természetesen tudom, hogy ez csak egy- két példány megjelenése esetén lehet hatásos módszer.

Érdekességek a világ tájairól

Ezen a nyáron történt, hogy patkányok ezrei lepték el Mianmar falvait. Sokan lehet, Burmaként ismerik inkább.  Az ott élők nagyon megrémültek, hisz szokatlan ez a nagyszámú patkányinvázió. Emiatt  a helybeliek úgy gondolták, hogy valamilyen természeti csapás fenyegetheti őket. Mivel az ottani hagyományok  szerint ezek az állatok az ilyen csapások előfutárai. A falubeliek főleg az áradásoktól, viharoktól és a földrengéstől tartanak ilyenkor leginkább. Lehet benne igazság, hisz  japán kutatók kimutatták, hogy az egerek és a patkányok valóban nagyon érzékenyek az olyan elektromágneses hullámokra, mint amik például az erősebb földrengéseket megelőzhetik.

S mint említettem, vannak olyan helyek a világon, ahol valóban szent állatnak tekintik a patkányokat. S hogy hol van ez? Az Indiai  Karni Mata mondhatjuk az egyik legfurcsább templom ebből a szempontból az egész a világon. Én biztos be nem tenném a lábam oda. Már ahogy írom is szinte kiráz a hideg, ha rágondolok. Ebben a templomban ugyanis több mint 20.000 patkány él. De az ideérkező  hívők valósággal imádják őket.  S nem ritka, hogy ebbe a templomba igen nagy  távolságokból is odautaznak az emberek, hogy láthassák a szentként tisztelt állatokat, melyeket ott  „kabbas”-nak  neveznek. Ez az a hely, ahol a patkányoknak mindent lehet, teljesen birtokukba vehették az egész épületet.

Nem akartam elhinni . . .

El sem tudjuk képzelni, de mindenütt ott vannak, a kilincseken, lépcsőkön,  polcokon, a párkányokon, az ablakokban, a  rácsokon, és a korlátokon is. Félelmetes látvány lehet, hogy bármerre nézünk mindenütt ezeket  a rágcsálókat látjuk. Azonban az ide betérő híveknek nagyon óvatosan kell lépkedniük, hisz ha nem elég körültekintőek, akkor akár  össze is taposhatnak egy patkányt.  Ennek viszont nagyon komoly következményei lehetnek. Ha valaki mégis akár véletlenül is megölne egy rágcsálót, annak, egy tömör aranyat kell adnia a patkány életéért cserébe. Az itt élő papok és gondnokok valamint az ő családjaik felelősek és vigyáznak arra, hogy a patkányoknak ne legyen bántódásuk, s ők azok, akik etetik is őket. Megjegyzem, nem lehet egy kellemes munka, hisz a millió számra termelődő ürüléküket is nekik kell összegyűjteni. De védik még őket különböző drótokkal, meg rácsokkal is  hogy a ragadozó madarak se férhessenek hozzájuk.

Igazi csoda az, hogy nem pusztítanak például pestis járványok itt. Ugyanis elmondások alapján,  gyakran előfordul, hogy  az  elszántabb hívők esznek azokból az ételekből, amiből a patkányok is ettek,  és isznak abból a tejből is, ami a rágcsálóknak  van kitéve, mivel úgy gondolják, hogy ezek áldott ételek. De meglepő valóban, hogy a patkányok miatt nem dúl semmilyen járvány a templomban és a városban,  amit emiatt Karni Mata csodájának is tartanak.

Összefoglaló

S végül, mint a cikk elején is említettem, vannak olyan országok, ahol a patkány húsát szívesen eszik meg az emberek. Finom csemegének tartják s még olcsó is. Így van ez például Vietnámban is, ahol mondhatni szinte már hagyománya van a patkányhús fogyasztásnak. Ez a fajta élelem főként a dolgozó réteg,  a munkásosztály kedvenc délutáni csemegéje Vietnam vidéki térségében.  Főleg a szegényebb és elmaradottabb települések lakóié élnek ezzel.  Állítólag nem csak  olcsó, hanem a  különböző fűszerezésük miatt finomak is az ott lakók szerint. Azért nekünk, európai embereknek ez elég bizarul  hangzik. Én például személy szerint el nem tudnám képzelni, hogy ezen az étrenden éljek. De hát másnak más ízlése van, s más országokban különböző hagyományok és szokások vannak  a gasztronómia terén  is amint láthatjuk.

Ez a mai cikk most kicsit eltért az eddigi többitől, hisz igaz a rágcsálóval, a patkánnyal foglalkozott, de nem kimondottan azzal, hogy milyen életmódot folyat, s mire vigyázzunk vele szemben, vagy ilyen általános tudnivalókról a rágcsálóról. Inkább olyan dolgokat szerettem volna vele kapcsolatban elmondani, amiket nem nagyon tudtunk, vagy hallottunk még eddig. Remélem azért érdekesnek találják, s még  talán hasznosnak is. Azért most is elmondanám, mint ahogy általában minden írásom végén. Legyünk óvatosak, s ha mégis észrevesszük ezt a kéretlen betolakodót az otthonunkban, ne adjunk neki lehetőséget, arra hogy jól érezze magát nálunk. Nem szabad kint hagynunk számára könnyen elérhető ételeket! Ha  aztán mégis megtörténne a baj, akkor bátran keressük fel az irtással foglalkozó szakembert és kérjük tőle a probléma megoldását, hisz neki vannak erre megfelelő és gyors módszerei.