Patkányok nálunk? Nem hiszem el!

Vannak, akik a pókoktól irtóznak, mások például a csótányokat nem bírják elviselni sőt látni sem, vagy épp a darazsaktól félnek. Ám vannak, akiknek a patkányoktól van már-már fóbiának is mondható rettegésük. Megmondom őszintén, nem is csodálkozom rajta! Nem egy kedves kis állat, inkább már ránézésre is visszataszítónak tűnik sokak számára. De azért vannak olyan emberek is, akik kedvelik és hobbiból tartják, de ők biztos, hogy nem a nagy többség. Mint tudjuk a világ számos országában nagy gondot jelent az elszaporodásuk. Főleg a fejletlen országokra gondolok elsősorban, ahol nagyon nagy a szegénység, és hatalmas szeméttelepek alakulnak ki. Itt tudnak legjobban elszaporodni a patkányok is, hisz ezek a szemétlerakók igazi paradicsomi állapotot jelentenek a rágcsáló számára. Elrejtőzhet benne, és a mindenféle hulladékból, élelmiszer maradékokból táplálékot keresgélhet magának. S ha még víz is van a közelben, akkor ideális hely a számára, és vígan meg tud élni és szaporodni. De az a baj, hogy itt az irtásával se nagyon foglalkoznak, s nem is lehetne egykönnyen megoldható.

Ez azonban azt is jelenti, hogy nagyon nagy veszélyben vannak azok az emberek, akik itt a szemét között turkálnak, esetleg a megmaradt és kidobott élelmiszereket hazaviszik a gyerekeiknek, a családnak. Ezek amúgy is szennyezettek lehetnek már jócskán, vagy romlottak a nagy hőségben, de egyéb veszély is fenyegetheti őket általa. Mégpedig ha a patkányok, egerek az ürülékükkel, vagy ami szinte láthatatlan, nem észrevehető, a vizeletükkel megszennyezik, akkor nagyon súlyos betegségeket tudnak okozni annak aki, érintkezik vele, vagy eszik belőle.

S hogy mik is lehetnek ezek a betegségek?

A patkányok, mint sokan tudják már a korábbi cikkeimből, rengeteg kórokozót, vírusokat, és baktériumokat terjeszthetnek. S elég félelmetesen hangzik, lehet, de ezek a betegségek bizony néhány esetben akár halállal is végződhetnek. Vagy súlyos járványokat is okozhatnak, amiket aztán nem könnyű megfékezni! Ez a rágcsáló azért is veszélyesebb a többinél, mivel már a szervezetében is megtalálható vírusokat hordoz magában. Ezektől aztán nem csak egy legyengült, beteg ember tud elhalálozik, ha megfertőződik, de manapság könnyen megtörténhet az is, hogy egy teljesen makkegészséges személy is váratlanul meghalhat miatta. Ezzel persze nem ijesztgetni akartam senkit, csak jó, ha tudunk róla.

Hogy melyek ezek a betegségek?

Ismertetésként akkor leírom, ilyen a Trichinellosis ( a fonalóckór), a pestis, az iszapláz, a Murin tífusz, vagy a Patkányharapási láz. Ez sajnos nem a teljes lista, csak a legveszélyesebb betegségeket soroltam fel, amiket a patkány terjeszthet. Nem térnék ki ebben a cikkben a részletes leírásukra, hisz az előző írásaimban már olvashattak róla.

Ezért fontos az irtásuk!

Mivel ha a közelünkbe a lakókörnyezetünkbe, kertünkbe, lakásainkba befészkeli magát és megfelelő élelmet ivóvizet talál, akkor bizony nagy veszélybe kerülhetünk mi magunk is. Fontos, hogy ha már csak egy példányt is meglátunk, ne mondjuk azt: Á, biztos nincs több, majd elmegy. Ahol egy patkány megjelenik, hamarosan lesz több is ezt tapasztalatból is mondhatom. Borzasztó fontos épp emiatt, hogy ne hagyjuk, ne adjunk neki esélyt arra, hogy beköltözzön hozzánk és el tudjon szaporodni! Az irtásukról mindenképp gondoskodjunk! Meg lehet persze próbálni először házi módszerekkel, hallomásból ismert praktikákkal is, de nem hiszem, hogy garantáltan jó módszer lenne ez. Ezért én elsősorban azt tudom ajánlani mindenkink, hogy bízzon azokban a szakemberekben, akik ezeknek a rágcsálóknak az irtásával foglalkoznak. Mert ők azok, akik a gyors és szakszerű munkájukkal valóban meg tudnak szabadítani bennünket és az otthonunkat is a patkányok tömegétől.

Sztorik az életből vett példák alapján

Az előző cikkekben is írtam már egy két sztorit mindig, hisz így a különböző emberek, barátok, szomszédok példáján bemutatva ismerhettük meg a rágcsálók megjelenésével kapcsolatos problémákat. Így lesz ez most is ebben a bejegyzésemben. Talán ezek által, remélem jobban el tudjuk képzelni mivel is jár, s miket okozhat az, ha ellepnek bennünket a csótányok, ágyi poloskák, darazsak, de jelen esetben természetesen a patkányok lesznek a történetünk “főszereplői”.

Patkányok a nyúlketrecben

Az első történet bizony velünk esett meg, jó pár évvel ezelőtt, mikor még sokan foglalkoztak nyúltenyésztéssel, mi is belevágtunk. Nem is volt ezzel baj semmi, hisz imádtuk a kis szőrös, kedves állatkákat. Szépen szaporodtak, növögettek s aztán elvittük őket leadni, s akkoriban elég jó kis keresetkiegészítést lehetett vele megoldani. Addig soha nem láttam patkányt az udvarunkban. El kell mondanom, hogy a szomszédunkban birkákat és malacokat tartottak, s gondolom a sok takarmány miatt, de ott elszaporodtak az egerek, s valószínű, hogy a patkányok is. Egy idő után észrevettem, hogy valami dézsmálja a nyulaknak vásárolt takarmányt, de nem láttuk soha, hogy mi lehet az. Majd egy este későn, már sötétben mentem ki hozzájuk, s mikor a lámpát felkapcsoltam, megdöbbenéssel vettem észre, hogy az egyik nyúlketrecből egy méretes patkány szemez velem. De még meg sem ijedt nagyon, én annál inkább, hisz alig akart elmenekülni. Szerencsére a kisnyulakat nem bántotta, csak a nekik kitett etetőből szemezgetett. Viszont ekkor igazán megijedtünk! De szerencsére mivel a városunkban van az irtásukra szakosodott cég, az ő segítségükkel hamarosan sikerült megszabadulnunk tőlük.

Rágcsálók a panelben is?

Egyik fiatal ismerősöm nemrég munkát találva, Budapestre költözött albérletbe. Mint mondta, néha egerek előfordultak az otthoni kertes házukba is, de patkánnyal még nem találkozott soha. Főleg nem gondolt erre egy szinte új, nemrég épült társasházban, amely igaz nem a belvárosban, hanem egy külső kerületében volt a fővárosnak. A beköltözés után nemsoká egyik éjjel kaparászásra lett figyelmes, majd apró lábak “szaladása ” ütötte meg a fülét. Aztán később pedig, határozottan hallotta, hogy valami rág a konyhájában. Vette a bátorságot, s megnézte mi lehet az? Először még nem is ismerte fel, hisz mint mondtam nem találkozott még patkánnyal, de amiket hallott eddig róla, gondolta, hogy csak az lehet. Másnap első dolga volt, hogy a társasház többi lakójának is elmesélte, s ők is megerősítették, hogy tapasztalták már éjjelente ezeket a jeleket. Összefogva felkerestek egy patkányirtással is foglalkozó céget, akik hamar kimentek és megtalálták az alagsorban a rágcsáló járatait is, s hamar gondoskodtak az kiirtásukról. Így sikerült megakadályozniuk, hogy még jobban el tudjanak szaporodni.

Remélem ez a két történet is segít abban, hogy mielőbb felismerjük és meggátoljuk, hogy a patkányok betegyék a lábukat az otthonainkba. Nagy a fertőzésveszély, mint említettem a cikk elején is, amit okoz a megjelenésük, meg a sokféle betegség terjesztése miatt is van félnivalónk jócskán. Figyeljünk arra, hogy ne hagyjunk élelmiszereket éjszakára sem kint a konyhában, étkezőben. Még akkor, sem ha például azok papírdobozban vannak, gondolok itt egy chips-re, vagy a különböző reggeliző gabonapelyhekre, hisz ezek is igazi csábítást és ínycsiklandó falatot jelentenek a rágcsálók számára. Ezzel szinte magunkhoz csalogatjuk őket.