Patkányok, a nagy károkat okozó rágcsálók!

Október, november talán a két legszebb őszi hónapunk. Színesednek a levelek, még élvezhetjük a napsugár jótékony melegítő hatását. Azonban az állatok, emlősök és rovarok is érzik, hogy hamarosan jönnek a fagyosabb idők, eső, hó, mínusz fokok. Ezért próbálnak a hideg idő ellen menedéket keresni, és ezt gyakran a mi környezetünkben remélik megtalálni. Így van ez a patkányokkal is. Ám senki nem szeretné megosztani az otthonát ezekkel a rágcsálókkal. A rágcsáló irtás Budapesten és az egész ország területén, a patkányok betegségeket terjesztő veszélyessége szempontjából is borzasztóan fontos! Ebben a bejegyzésemben ezekről a rendkívül kártékony rágcsálókról és a patkányirtás szükségességéről írok.

Előzetes

A patkányok igencsak nagy károkat tudnak okozni ott, ahol tanyát vernek, a lakásokban, de más olyan épületekben is, mint például, boltok raktárhelyiségeiben, mezőgazdasági üzemek telephelyein, magtárakban, gabonatárolókban, hogy csak néhányat soroljak fel ezekből, tehát elengedhetetlen a patkányirtás minden olyan helyen, ahol megjelennek!

Ismerkedjünk meg ezeknek a rágcsálóknak az életmódjával, szaporodási szokásaikkal, és kártételükkel, amit nap, mint nap okozhatnak, ahová beteszik a lábukat! Hazánkban a vándorpatkány és a házi patkány faj él az ember környezetében. Ebben a bejegyzésben, a házi patkányokkal ismerkedjünk meg, kicsit közelebbről.

Mit kell tudnunk a házi patkányról?

Ez a rágcsálófaj már az ókorban ismert volt Indiában, aztán a hajózás révén különböző szállítmányokkal, onnan terjedt el Afrikán keresztül egészen Európáig. Majd tovább a szárazföldön szállítva a kikötőkből, a zsákok, ládák, termények között meglapulva, hazánkba is eljutottak, rövid időn belül, és meg is telepedtek. Sokfelé a házi patkányt más, népies elnevezésükön is emlegetik, mint például hajópatkány, fekete patkány, vagy pocegér. Napjainkban a házi patkányt, szinte mindenhol, kiszorította a nagymértékben elszaporodott vándorpatkány faj.

Nagyon kedveli a meleg helyeket, ezért is szeret a padlásokon, magtárakban búvóhelyet találni magának. A házi patkányt több jellemző vonása alapján tudjuk megkülönböztetni a vándorpatkánytól. Például vékonyabb, és kisebb is, mint a vándor rokona. Szőrének színe szürkésbarna és amellett, hogy sima, még tisztább is. Hogy ez miért lehetséges?  Az hogy tisztábbnak tűnik, elsősorban annak köszönhető, hogy nem a föld alatt él, hanem inkább a föld felett próbál meg búvóhelyet találni magának.

Hol találkozhatunk vele?

Mindkét patkányfaj rejtőzködő életmódot folytat, azaz nappal csak nagyon ritka esetben jönnek elő. Sok mindenben hasonlítanak egymásra, de vannak, amiben teljesen mások, életmódjukból kifolyólag is. Egyik lényeges eltérés közöttük a rejtekhelyük megválasztása, hogy hol szeretnek tanyázni!

A házi patkány, tehát inkább a föld felett alakítja ki a járatait, az életterét. Ez lehet istálló, magtár, farakások vagy szemétkupacok alatt, de olyan helyek is, ahol adott az emberközeliség, mint kamrák, különböző háziállatoknak helyet adó ól, itt a falba fúrja hosszú és tekervényes járatait, amit aztán naponta rendszeresen használ.

Mivel a házak padlása is a kedvenc búvóhelyei közé tartozik, sokfelé tetőpatkánynak is nevezik. Jellemző rá, hogy nem magányosan él, hanem inkább csoportokba verődve, akár 20-60 fős csapatok sem ritkák.  Mivel, mint említettem saját maga készített állandó járatokban közlekedik, ezek jól láthatóak az épületen beül és kívül is. Tehát ha arra gyanakodunk, hogy patkány lehet az adott helyen, jó, ha alaposan körül nézünk! A járatokat bizonyára azonnal meg fogjuk látni, bár lehet, hogy emiatt bútorokat, vagy más tárgyakat kell majd elmozdítanunk a fal mellől.  Mivel csoportokban élnek, tudatni kell a többi társukkal, hogy mely járatot épp ki lakja, ezért olyan szaganyagokat bocsájtanak ki, amivel megjelölik a saját területeiket és jelzik a többieknek, hogy az foglalt már.

A házi patkány fészke és táplálkozása

A házi patkány is mindenevő rágcsáló, azonban általában növényekből származó terméseket, gyümölcsöket, magvakat eszik, de a fehérjepótlás is fontos számára, ezért előszeretettel fogyaszt bogarakat és kisebb rovarokat is. Ez a rágcsáló mindig az ember közelében telepszik le, élelemszerzés szempontjából ez érthető is, hiszen a magtárakban, istállókban, találhat kukoricát, búzát és más terményeket, ami számára megfelelő táplálékot jelent. Általában az a körzet, amit egy-egy patkány bejár 300-500 méter körül van, de ha nem talál ott élelmet, akkor, akár napi szinten is nagyobb távokra, akár 1 km-es távolságra is képes elmenni, hogy élelmet találjon.

A fészkét mindenféle anyagokból, amit épp talál, csak hanyagul összedobálja, lehet benne növényi rost, papírdarabok, ruha, gyapjú maradék anyagok, de szinte minden más is. Ezek a fészkek rendszerint a kivájt üregek mélyedéseibe, a falba, vagy a padláson a tartógerendák között találhatóak.

Szaporodásáról mit kell tudnunk!

Erről a rágcsálóról is azt tartják, hogy nagyon szapora állat, ezért is borzasztó fontos a patkányirtás Budapesten úgy, mint a kisvárosokban és a falukban is, vagy bárhol azokon a helyeken, ahol felüti a fejét a patkány! A házi patkánynak évente viszont „csak” kétszer van szaporodási időszaka, de akkor sok utód születik, általában 3-10, de nem ritka, hogy ennél sokkal több is lehet e fészekbe, arra is volt példa már, hogy 23 új egyed is született. A nőstény patkány vemhessége 21-23 nap, mikor megszületnek a szőrtelen és akkor még süket, vak kispatkányok. Aztán gyors tempóban növekednek, hiszen a születés után 10 nappal a szőrük is kezd kinőni, majd újabb egy hét és már a szemük is kinyílik. Ez a rohamos fejlődés folytatódik aztán tovább, hiszen mire elérik a 21 napos kort, már az anyától elválasztva élhetik a saját életüket.

Miért kártékony rágcsáló a patkány?

Nem hiába hívják fel az irtással foglalkozó szakemberek is arra a figyelmet, hogy mennyire fontos a patkányirtás Budapesten és vidéken, mert a patkány az egyik legkártékonyabb rágcsáló az ember környezetében! Azzal, hogy a háziállatok számára tárolt takarmányokat, szárított terményeket összerágja, még az ürülékével és a vizeletével is beszennyezi, így azok teljesen használhatatlanná válnak takarmányozási szempontból. Arról nem is beszélve, hogy az épületekbe is milyen nagy károkat tudnak okozni azzal, hogy széjjel furkálják a falakat, míg a járataikat elkészítik, és számos, súlyos betegség terjesztői is melyek az emberek számára nagyon veszélyesek, mint a tífusz, iszapláz, hastífusz, hogy csak néhányat soroljak fel. Egy másik bejegyzésben, majd ezekről a patkány által terjesztett betegségekről is írok részleteseben.

Remélem, ezzel az írásommal sikerült felhívni a figyelmet arra, hogy a patkányirtás mennyire fontos feladat, ha hagyjuk egy helyen elszaporodni, akkor nagyon nehéz dolog lesz tőlük végleg megszabadulni. Tehát ezért is ajánlott erre a munkára mindig az irtást szakszerűen elvégző rágcsálóirtó cég szakembereit megbízni!