Patkányirtás házilag és szakember segítségével

Az elmúlt hetek alatt, ha követték az írásaim, nagyon sok mindent megtudhattunk arról a rágcsálóról, ami talán a legtöbb ember közutálatának örvend. Mivel a legnagyobb károkat tudja okozni az otthonunkban, vagy épp a mezőgazdasági területeinken, élelmiszer raktárakban, és még sorolhatnám tovább is, hogy a patkány miért is mondható igazi közellenségnek. Mint tudjuk szinte észrevétlenül tudnak hozzánk beköltözni. Mivel nagyon óvatos állatok, éjjel élnek aktív életet. nappal inkább észrevehetetlenek, hisz elrejtőznek a fészkükben. Csak azt látjuk esetleg, hogy valami megrágta a konyhaasztalon kint hagyott élelmiszereinket, vagy azokat amik nincsenek rendesen elzárva. Na ez az amire nagyon kell figyelnünk, főleg ha felmerül a gyanúnk, hogy egér vagy patkány lehet a lakásban. Manapság már a vándorpatkány az a faj, amelyiknek a képviselőivel találkozhatunk, akik szinte teljesen  kiszorították a hazánkban régebben nagy számban megtalálható házi patkányokat. Ám ezek is éppoly veszélyesek számunkra.

Honnan vehetjük észre ha már beköltöztek?

Több jel is utalhat arra, ha a patkány nálunk talált megfelelő szállást. Sokan sajnos saját tapasztalataik által is tudnának erről beszélni gondolom. Ha például megrágott élelmiszereket, vagy ennivalót tartalmazó papírdobozokat találunk  kirágva reggel az étkezőben. Esetleg mellette a rágcsáló ürülékét, vagy vizeletévével szennyezett élelmiszer maradékokat. De éjjel a hangos rágcsálás,is figyelemfelkeltő lehet, vagy ha lyukat találunk a falban, akkor is gondolhatunk erre. Ha körülbelül egy 2 colos vagy annál nagyobb lyukat találunk, az már azt jelzi biztosan számunkra, hogy nem egérrel, hanem inkább patkánnyal lehet dolgunk. Mindenesetre a legfontosabb feladat azonnal, hogy keressük meg azt, hol jöhettek be a lakásunkba. Nagyon gyorsan el tudnak szaporodni, ezért ha úgy hisszük, hogy kiirtottuk őket. Még akkor sem lehetünk biztonságban, mert csak idő kérdése, s pár hét, hónap és ismét visszatérhetnek. Azt kell tehát megoldanunk, hogy egyáltalán be se tudjanak jutni, tehát keressük meg a “gyenge pontot” ahol számíthatunk arra, hogy elözönlenek bennünket.

Mire figyeljünk?

Ha kertes házban lakunk, vidéken például, s a házunk ráadásul esetleg egy régi építésű, vagy elhanyagolt, és rosszabb állapotban van, akkor nagyobb az esélyünk arra, hogy a patkányok meg fognak találni. Miért is? Kérdeznék most többen is biztosan ? Egyszerű a válasz. Mert ott könnyebben tudnak lyukat fúrni a falba, elég egy meglazult tégla, vagy egy kis rés a falban, egy romos melléképület, egy szennyvízlefolyó, vagy csatornavezeték. Ezek mind remek bejutási pontok lehetnek a rágcsáló számára.

De akár a padláson keresztül is érkezhetnek. Ha nincs szigetelés, vagy az eresz alatt van egy kisebb rés. De ha már bent vannak, akkor vizsgáljuk át az egész házat. Ha nem találjuk a lyukat akkor érdemes a nagyobb háztartási gépeket, mint például a mosógép, hűtő, fagyasztót is elhúzni, vagy a bútorokat, hogy nem e mögötte van esetleg a bejutási pontjuk. Nézzük át alaposan a padlót és a fal melletti padlószegélyeket is. De érdemes ilyenkor a bejárati ajtót nyitva hagynunk, hogy a megzavart rágcsáló azon keresztül ki tudjon surranni.

Hogyan vegyük fel a harcot ellenük házi módszerekkel?

Néhány ötletet szeretnék megosztani, hogyan foghatunk hozzá esetleg ha még nincsenek elszaporodva ezek a rágcsálók nálunk, s amely ötletek inkább csak szájról-szájra terjednek az emberek között.Ezért garanciát nem vállalnék rá nagyon. S hogy mennyire hatásosak? Ezt akkor tudjuk meg, ha tényleg kipróbáljuk. Sokan biztos először a patkányméregre gondolnak, ha a védekezés megfordul a fejükben, hisz ez tűnik a legegyszerűbb megoldásnak. Csak bemegyünk a boltba , megvesszük, kihelyezzük és várjuk, hogy a patkányok lakmározzanak belőle. Ám ennek is meg van a maga veszélye. Ha például, kisgyermek van a lakásban, vagy háziállatunk van, cica vagy  kutya, akkor olyan helyre kell ezt a mérget elhelyezni, ahol ők biztos, hogy  egyáltalán nem férhetnek hozzá, mert nem szeretné senki, hogy bajuk essen. Tehát ha a mérget szeretnénk alkalmazni, akkor nagyon nagy óvatosságra kell intenem mindenkit.

Másik házi módszer, amire sokan esküdnek, hogy keverjünk össze gipszet rozsliszttel. Ez olcsó megoldásnak is tűnik és ráadásul ami még a javára írható, hogy nincs benne méreg sem. Az arányokat tekintve a rozslisztet és a gipszet három az egy arányban próbáljuk meg összekeverni. S még hatásosabb, ha teszünk bele néhány cseppet az ánizsolajból és pár kanál cukrot is. De jó ha erre a célra vásárolunk külön gumikesztyűt, mert ha megérzik az ember szagát, a közelébe sem fognak menni.  Kis tálkába vizet is tegyünk mellé, hisz tudjuk a víz is igen nagy létszükséglete a patkánynak, s a gipsz is akkor fogja majd igazán a kívánt hatást kifejteni.

Amit egyáltalán nem szeretnek állítólag, az a bors! Tehát ha már tudjuk, hogy hol a rejtekhelyük, akkor  szójuk meg azt a területet őrölt borssal. Az elmondások szerint, ettől el fognak menekülni tőlünk. Különböző ragacsokat is ajánlanak még, szintén amit üzletekbe meg lehet vásárolni, rákenjük fa, vagy kartonlapra, a közepére helyezzük az élelmet amihez hozzá szeretne jutni a patkány, de így beleragad abba. Azonban el tudjuk képzelni a látványt, s utána persze  nekünk kell majd eltakarítani. Vagy különböző csapdák is léteznek, esetleg tartsunk vadászgörényt, aki bizonyára el tudja kapni a rágcsálót.

De megállapíthatjuk, hogy ezek a módszerek lehet egy példány megjelenése esetén még be is válhatnak. Ám ha lerohannak bennünket és vígan szaporodnak nálunk, akkor mindenképp azt tudom ajánlani, hogy ne kísérletezgessünk, hívjunk inkább szakembert, aki igazán ért ahhoz, hogy hogyan szabadulhatunk meg ezektől az utálatos rágcsálóktól!

Hogyan, s mivel irtanak a szakemberek?

Ha felkeressük kérésünkkel a patkányirtásra is szakosodott céget, biztosak lehetünk benne,hogy nagyon szakszerű munkát fognak végezni! Ez a  feladat rendszeres és  hozzáértő munkával lehetséges csak. A helyszínt látva fogja kiválasztani a megfelelő módszert, illetve szerelvényt  /etetődobozt/ amivel a patkányirtást elvégezheti. Fontos, hogy ebben az esetben se tudjanak hozzáférni a háziállatok és az emberek sem. Viszont épp azért, amiért ilyen zártak ezek az etetődobozok, a patkányok biztonságban érzik magukat benne és szívesen falatoznak a behelyezett patkányirtó csalétekből. Ezek a szerelvények biztonságosak és megfelelnek az EU-s előírásoknak is.

Mit használhatnak még?

Ezen kívül, hogy csak néhány módszert említsek amivel a szakemberek a patkányirtást végezhetik,ezek lehetnek akár szabványos etetőállomások, különböző mechanikus fém csapdák, vagy történhet elektromos riasztókkal is.

Tehát láthatjuk ezekből a példákból is, hogy igazán sok lehetőség  közül választhat a szakember is, ha megrendeljük a rágcsáló irtását. S biztosak lehetünk benne, hogy meg fogja találni azt a lehető legjobb módszert, amivel a mi otthonunkban is megszabadítanak majd bennünket a patkányok inváziójától.