Patkányinvázió! – Védekezzünk ellene!

Már többször elmondtam azt, hogy lassan tényleg beköszönt a jó idő, és ennek köszönhetően az állatok is örömmel telve bújnak elő a téli rejtekhelyeikről, hogy végre valahára ők is élvezzék a tavaszi meleg és napsütés nyújtotta lehetőségeket. Ez alatt azt értem, hogy az elvetett magvak, kibújnak a földől és majd ezek és a termések kiváló táplálékai a rágcsálóknak is. Óriási károkat tudnak okozni ezeknek az elpusztításával,a lakmározásukkal. Sokan azt hiszik, hogy az egerek, patkányok és a rovarok inváziójától csak ősszel, vagy a tél folyamán szükséges tartani, mivel akkor éhesek, pedig a közhiedelemmel ellentétben az év bármely hónapjában számítani kell erre. Ebből a bejegyzésből megtudhatjuk, hogy mire érdemes és kell figyelnünk, hogy ne okozzanak számunkra is majd kellemetlen meglepetést, illetve azt is megtudhatjuk, hogyan is tudunk esetleg ellenük hatásosan védekezni.

Elhullott egyedek

Az egyik ügyfelem azzal keresett meg a napokban engem, hogy talált a szombati nap reggelén egy elhullott patkány egyedet, és ahogy felfedezte, nagyon megijedt a látványától is már. Ahogy közelebb merészkedett hozzá látta, hogy a nyaka volt megsérülve és ahogy írta, azonnal a cicájára gondolt vajon ő lehetett a “tettes”? De ha ő, akkor azt furcsállotta, hogy nem ette meg. Aztán majd másnap vette észre a cicán, hogy az álla alatt ki van kaparva a szőr és fognyomnak tűnő négy kisebb sebet is látott rajta.Úgy gondolta,hogy a patkány lehetett. Majd innentől kezdve már nem is a patkány miatt kezdett aggódni, hanem inkább a szeretett cicája miatt. Ahogy az ügyfelem írta, a cica sebét lekezelte.

S okkal félhetett, hiszen a patkányok számtalan betegséget terjesztenek, például ami a legelterjedtebb lehet a háziállataink körében az álveszettség. Viszont tényleg sokkal jobban figyelni kell a házi kedvenceinkre is ha patkányt fedezünk fel a környezetünkben, a lakásunkban, mivel ők jobban ki vannak téve ilyen eseteknek, hogy a patkánnyal összeütközésbe kerüljenek. Mivel a rágcsálók általában minden élelmiszert megrágnak, megkóstolnak, ürülékükkel megfertőznek, így valóban ők a legfogékonyabbak arra, hogy valami nem kívánatos betegséget összeszedjenek és akaratlanul is akár később átadják nekünk, vagy elpusztuljanak általa.

A patkányról amit még lehet nem tudtunk

Talán nem is gondolnánk először is azt, hogy a patkány szó, szinte a világ bármely táján, igaz csak átvitt értelemben de mindenütt utálni valót, visszataszítót, undorítót, piszkosat, jelent. Tehát mondhatni teljes mértékben olyan egy olyan fogalomnak titulálható mindenhol, amitől óvakodni kell. Sokan egyenesen már a patkány szó hallatán is valamiféle undort éreznek.S tudnunk kell azt is, hogy annyira veszélyesek is lehetnek a betegségeik miatt, hogy egyes szakértők azt állítják, hogy az 1600-as években kihalt állatfajok jelentős egyedeinek kipusztulásáért is a patkányok a felelősek. Tehát világszerte üldözött és irtott rágcsálókról beszélhetünk. Mindenütt próbálják felvenni a harcot ellenük, hogy ne okozhassanak károkat és megszabadítsák az embereket attól, hogy a környezetünkben elszaporodhassanak. Persze ha a patkányokról beszélünk, meg kell említenem még néhány tényt is róluk.

El kell ismerni, hogy rendkívül találékonyak és hihetetlenül jól alkalmazkodnak a környezet nyújtotta lehetőségekhez, emiatt tehát szinte mindent túl tud élni. Sokak szerint egy intelligens állat, aki szinte az emberrel egy időben már megjelent a földünkön, s ott volt a környezetében mindig. S amivel talán nem mondok újat és merőben igaz is, hogy valószínűleg az egyetlen olyan szőrös állatról beszélünk, akiről, már tudható, hogy a legtöbb ember utál. Sőt már a puszta szótól is, ha meghallják, hogy emlegetik, már akkor feláll a hátukon a szőr. Persze nem tudni mikor alakult ki az emberben ez az undor, de mára már ez jellemző a nagy többségre. Viszont vannak olyanok is akik hobbi állatként tartják, s kedvelik a patkányt. Egy jó pont szól mellette, hogy a tudományos kutatásoknál például a gyógyszeriparban is felhasználják a tudósok, s emiatt tenyésztik is az egyes egyedeit.

Patkány és egérirtás módszerei

Már korábban is írtam több taktikát és házi praktikát is, amivel ténylegesen fel lehet venni a harcot velük szemben mi magunknak is házilag, viszont mindenképp meg kell említeni azt, hogy egy végleges irtást, csak a szakember tudja elvégezni. S mindenképp elmondható még az is, hogy ha házilag fogunk neki, vagy irtással foglalkozó szakember segítségét kérjük erre a feladatra, mindkét esetben több fajta módszer is ismert. Mindegyik eredményességének az a feltétele, hogy a rágcsálók fészkeit, búvóhelyeit, járatait, rágcsálási felületeit kutassuk fel és itt próbáljuk meg a kívánt módszert alkalmazni. Hiszen ha ebben a környezetben használjuk, valószínűleg akkor fogunk legjobban sikert elérni velük szemben.

S valljuk be őszintén, felesleges is lenne az egész házat irtószerrel ellátni, amikor lehet van olyan zug, amerre nem is látogatnak el. Emiatt a méregkihelyezés előtt, a késő délutáni órákban célszerű a patkánylyukat papírral lazán betömni, és a lyukak köré vékony rétegben lisztet szórni. S így a másnapra nyitott nyílások megmutatják, hogy a patkányok melyik lyukat használják, valamint a lábnyomok számából és irányából is jobban tudunk tájékozódni az invázió mértékéről és a mozgás, vonulás irányára is következtethetünk. Tehát ezzel már kaphatunk egy képet arról, vagyis úgymond a figyelmetlenségük miatt jeleznek, hogy merre mozognak és mennyien vannak.

Patkányok mindenhol

A vándorpatkányok mint ahogy már említettem a többi írásomban is, eredetileg Kínában voltak őshonosak. Aztán majd Innen terjedtek szét, a világ minden részére. Ismerünk a középkorból olyan leírást amely szerint a vándorpatkányok kelet felől terjedve, szinte népvándorlás szerűen, hatalmas csapatokban úsztak át Ázsia folyóin új élőhelyet keresve. Így jelentek meg Európában. Mára már többek között a tengerjáró hajók “közvetítésével” a világ szinte minden tájára eljutottak. Manapság nem csak hajón utazhatnak, hanem egyéb más közlekedési járműveken is, például vonaton, kamionokban, repülőgépen, sőt űrrepülőn is ( valljuk be, sajnos hiába próbálják irtani őket). Ez viszont annyira komoly problémákat tud okozni amire egyre inkább figyelni kellene.

Például egyik ilyen kirívó eset, amiről bizonyára sokan hallottak is, amikor a Columbia űrsiklón lévő asztronauták az űrből jelezték azt, hogy találtak 6 potyautast ( patkányokat) . Persze nem az űrsikló “utasterében” voltak elrejtőzve, hanem a padlózat alatt. De ebből is látható, hogy milyen találékonyak, ha az elrejtőzésről van szó, és szinte nincs olyan hely ahol ne tudnának megjelenni és elrejtőzni az emberek szeme elől. Tehát nem tudhatjuk, de lehet már járt a Holdon patkány is, persze ezt csak humornak szántam.

Bízom benne, hogy ebben a bejegyzésben is sikerült olyan új és érdekes információkat összegyűjtenem amik hasznosak lehetek. Mint ahogy eddig is elmondtam már többször, ezekből a példákból láthatjuk is miért ilyen veszélyesek ezek a rágcsálók, főleg ha a közelünkbe férkőzik be magukat. Ezért mindenképp azt tudom ajánlani aki felfedezi az otthonában, vagy a környezetében a patkányok jelenlétét, mindenképp forduljon irtást végző szakemberhez, hisz ők azok akik szakszeű és gyors munkájukkal meg tudnak szabadítani bennünket ezektől a kártékony rágcsálóktól.