Patkány vagy egér költözött be hozzánk?

A rágcsálók is azon nem kedvelt hívatlan vendégek közé tartoznak, akikkel nagyon nem szeretnénk egy lakásban élni! Ettől függetlenül, sajnos időről időre felbukkanhatnak az otthonunkban, kertes ház esetén, a melléképületekben, garázsban, vagy ha háziállatok is vannak a közelben, azoknak az élőhelyei körül. Mivel a patkányok, már évszázadok óta az ember környezetében élnek elmondhatjuk, hogy az emlősállatok közül, ezek a rágcsálók rendelkeznek a legnagyobb egyedszámmal a világon!

Emiatt is borzasztó fontos a patkányirtás, mert napjainkban, hazánkban is rendkívüli módon el vannak szaporodva! Ez alól a főváros sem kivétel, sőt itt nagyobb a patkányinvázió veszélye az ország többi városához, vidékéhez képest, ez annak is köszönhető, hogy ahol sok ezer, tízezer, vagy milliós nagyságszámú ember él együtt, számtalan lehetőségük van a rágcsálóknak az elrejtőzésre és a táplálékszerzésre.

A téli időszakban ritkában láthatunk patkányt, de tavasszal a jobb idő kezdetével előbújnak a szállásaikról táplálékforrásokat felkutatni, ősszel pedig azért merészkedik gyakran az ember közelébe, mert rejtőzésre alkalmas zugokat keresnek, ahol eltűnhetnek a szemünk elől. Nagyon szapora állat, hiszen egy nősténypatkány 8-10, de előfordul, hogy ettől sokkal több utódot is világra hoz egy alkalommal, és évente akár ötször is képes fialni. Ezért a patkányirtás Budapesten és a vidéki városokban elengedhetetlen folyamat!

Ha valaki éjjel hangos rágcsálásra, motoszkálásra figyel fel, szeretné kideríteni, ki az ismeretlen betolakodó! Lehet persze ez egér is, de honnan tudhatjuk melyik költözött be hozzánk? Sok embernek ez is gondot okoz, ha például, egy elpusztult példányt talál a kertben, vagy épp a lépcsőházban, esetleg a padláson látja futkározni. Két külön rágcsáló fajról van szó, igaz évmilliókkal ezelőtt az őseik közösek voltak.

Nézzük, miben különböznek egymástól?

A patkány méretét tekintve, sokkal nagyobb és testesebb, zömökebb is az egérnél, általában 16-25 cm, míg az egér csak 7 maximum 10 centiméterre nő meg. Farkuk hossza is teljesen más, még a patkányokon belül is változó, hisz a vándorpatkánynak (akik már többségben élnek mindenhol, kiszorítva a házi patkányokat) a saját testhosszánál is hosszabb lehet. A házi patkánynál a testének hosszától rövidebb és ráadásul még csupasz is, míg az egér farka általában a törzsével egyenlő hosszúságúra nő meg.                                                                                                                                         A patkányok füle 2-3 cm között lehet, az egéré viszont csak ennek a fele 1,5 cm. Ám akár az ürülékük is árulkodhat arról, hogy melyik rágcsáló költözött be hozzánk. A patkány széklete 10-20 mm nagyságú, az egéré jóval kisebb 3-5 mm, tehát már ránézésre is meg tudjuk állapítani, kivel lehet dolgunk!

Ha a fészküket az épületen belül fedezzük fel, kis lyukat látunk a falban, akkor biztos, hogy egér a betolakodó. A patkányok ezzel ellentétben a házon kívül keresnek rejtekhelyet és fészküket is itt készítik el, például padláson, melléképületekben, vagy a földben fúrt hosszú és tekervényes „alagutakban”, amelyeket aztán közlekedésre is használnak.

Miért telepednek le a patkányok lakóházakba?

Azért élnek előszeretettel az ember közlében, mert szinte bármit megesznek, így azokat az élelmiszereket is szívesen fogyasztják, amiket mi magunk emberek is. A konyhában kint hagyott ételmaradékok illata is csábító lehet számukra, épp úgy vonzzák a patkányokat is, mint az egereket, vagy a csótányokat. Ezért ne hagyjunk kint a konyhában semmi „fogukra valót”!  Mivel éjjeli életmódot folytató rágcsálók, akkor indulnak felfedezni az élelemforrásokat is, nappal viszont elrejtőznek az ember szeme elől. Pillanat alatt befészkelik magukat az adott lakásba, és ha megfelelőnek találják az ott lévő életfeltételeket, nem is fognak maguktól elmenni! Sőt azt vesszük észre, hogy egyre többen lesznek!

Félénknek is mondhatnánk a patkányokat, mivel kiváló a hallásuk, miden apró neszt, rögtön észrevesznek, és megijednek, így az ember sem tud könnyen a közelébe férkőzni anélkül, hogy ne futnának el azonnal. Kiváló hallásuk miatt a magas frekvenciájú hangokat pedig rendkívül nehezen viselik el.

Pedig ha észrevesszük, hogy beköltöztek a környezetünkbe, a patkányirtás azonnali feladatot igényel!  Ha az életfeltételeik kedvezőnek bizonyulnak egy helyen, akkor borzasztó nehéz lesz az elszaporodásukat megfékezni. A patkányirtás elvégzéséhez, jobb minden esetben egy ezzel foglalkozó cég szakemberének a segítségét kérni, akkor lehetünk benne biztosak csak, hogy a rágcsáló élőhelye, fészke felkutatásra kerül, és sikeres lesz az irtás!

Intelligens állatok? Lerántjuk a leplet!

Régóta tudjuk, hogy a tudósok kutatásaik céljából használták és napjainkban is használják a patkányokat kísérleti alanyként. Nagyon intelligens fajnak tartják, és olyan kiváló az alkalmazkodóképességük is, ami révén igazi túlélőként szokták emlegetni őket. Rendkívül gyorsan tanulnak, és hihetetlenül ügyesek, például ha arról van szó, hogyan tudnak bejutni egy lakásba. Az ugrás az egyik specialitásuk! Ezzel a módszerrel nem okoz gondot nekik bárhova a beköltözés.  Az ugrás mellett, kiválóan másznak is, akár egy cirkuszi légtornász is, megirigyelhetné a technikájukat! Például egy vezetéken, vagy telefonkábelen egyensúlyozva, ha elérik a tetőt, innen már csak egy jól irányzott ugrás és bent is vannak, a lakásba, ha a nyílászáró nincs bezárva. A hosszú farkuk, amely szinte megegyezik a testük hosszával, kiválóan alkalmas arra, hogy remekül tudjanak egyensúlyozni, a lábizmaik erősek, ezért akár, a saját testhosszuk ötszörösét elérő ugrásokra is képesek.

Védekezzünk a rágcsálók ellen!

Mit tehetünk, hogy kizárjuk őket az otthonunkból? „Az én házam, az én váram” ismerős ez a közmondás biztosan. Senki nem szeretne együtt élni a sok kellemetlenséget és betegségeket okozó patkányokkal! Ne könnyítsük meg nekik a bejutást! Mit tehetünk? Rendszeresen ellenőrizzük például a padlást és a pincét is, akinek van, hisz ezek átjárót jelenthetnek l számukra a lakásba is. Nézzük meg, hogy jól záródnak-e az ajtók, ablakok, mert az apróbb réseken, nyílásokon keresztül is észrevétlenül be tudnak surranni.

Nagyon fontos a lakás tisztán tartása is!  Ne hagyjuk a szeméttel teli zsákot szabadon, az ajtó előtt, vigyük azonnal, ha megtelt egy zárható konténerbe, vagy szeméttároló kukába. A dobozban, zacskóban tárolt élelmiszerek odavonzzák a rágcsálót, ezért tegyünk mindent jól lezárható dobozokba, vagy szekrénybe. Főleg a konyha az, ahol ételt találhat, tehát ennek a takarítására még nagyobb figyelmet kel fordítani!

Ne engedjük elszaporodni az otthonunkban! Vegyük fel a kapcsolatot mielőbb a rágcsálóirtó cég képviselőivel és végeztessük el az irtást! Minél több idő telik el az észlelésük és a különböző üzletben vásárolható patkányirtó szerek kipróbálása miatt, annál nagyobb veszélynek vagyunk kitéve a rágcsálók miatt!