Melyik patkányfaj jelent nagyobb veszélyt az emberekre?

A patkányok megjelenése valakinek az otthonában mindig nagy riadalmat okoz! Pedig időnként bárhol felbukkanhatnak ezek a rágcsálók. A családi házakban éppúgy, mint a panellakásokban, vagy társas házakban, sőt az ipari létesítményeknél, vagy mezőgazdasági üzemekben is nagy károkat tudnak okozni! Így a patkányirtás Budapesten és az egész országban rendkívül fontos feladattá vált napjainkban is. Sajnos elmondhatjuk, hogy a fővárosban is nagyon nagy a veszély ezen a téren, hiszen a csatornákban, elhanyagolt, szemetes helyeken, szeméttárolók környékén rengeteg patkány él. Mivel az itt élő lakosok száma magas, ezért is kedvelik a rágcsálók, mert így táplálékot bőven találnak maguknak.

Mit tegyünk, ha felmerül a gyanú valamilyen rágcsáló van nálunk?

Rövid időn belül észrevesszük, ha befurakodik a környezetünkbe, hisz ennek előbb-utóbb hallható és látható jelei is lesznek.  Mire gondolok? Mivel a patkány éjjeli életmódot folytat, ezért este, de inkább az éjszaki órákban indul táplálékot keresni. Ha ilyenkor hangos kaparászást, rágást hallunk a konyhából kiszűrődni, vagy a spájzból ahol élelmiszereket tárolunk, jó lesz utánanézni a dolognak! Ha alaposan szétnézünk, akkor a patkány ürülékét is megtalálhatjuk, ami már valóban igazolja a gyanút, hogy egy „hívatlan társbérlő” fészkelte be magát hozzánk. Az első teendő, keressük meg mielőbb azt a helyet, ahol bejuthatott a lakásunkba!

Mivel szinte bárhova képesek bemenni, majdnem teljesen mindegy, hogy milyen lakásban él valaki. Azokat persze szívsebben keresik fel, ahol könnyebben jutnak élelemhez, például sok a szemét, a kukákat nem ürítik rendszeresen, higiéniai szempontból tehát egy elhanyagolt lakás, az igazi paradicsom a rágcsáló számára. Az ilyen helyeken, a rossz körülmények megszüntetése, felszámolása, vagy rendbetétele mellett a patkányirtás még fontosabb teendő, mint máshol. Innen ugyanis az elszaporodott példányok olyan lakásokba is beköltözhetnek, ahol tisztaság és rend uralkodik.

Ha észrevesszük a környezetünkben, hogy patkány tanyázhat valahol, feltétlenül kérdezzük meg a szomszédokat is, mert lehet épp náluk alakult ki egy olyan gócpont, ahonnan aztán tovább indulnak majd új helyeket keresni maguknak a túlszaporodott patkányok. Persze erről nem szívesen beszél senki, de az irtás szempontjából rendkívül fontos megtudni, hogy máshol is vannak-e a környezetünkben, mert csak akkor lehet sikeres! Meg természetesen attól, ha szakembert hívunk ennek a munkának a végrehajtására, egyedül nem érdemes próbálkozni, mert szinte lehetetlen, házilagos módszerekkel, amiről sokat olvashatunk újságokban, vagy az interneten is.

Hol juthatnak be a házba?

Mint említettem, függetlenül attól, hogy milyen lakásban élünk, bárhová képesek bejutni a kártevő rágcsálók. Elég nekik, egy kis rés, de leginkább az jellemző rájuk, hogy a csövek mentén fúrnak járatokat a falba. Ebből a szempontból a mai épületeknél, ahol gipszkartonokat alkalmaznak, és a közfalak is ebből készülnek, könnyű dolga van a patkánynak, mivel nem nehéz azon keresztülrágnia magát. A fürdőszobába is be tud menni például a bűzelzárón keresztül, vagy a csatornából a csővezetékeken át a wc kagylóban is felbukkan néha, ami óriási riadalmat okoz az ott lakók számára. A csatornarendszert kihasználva, a csővezetékeken át kiváló lehetőség adódik a patkányoknak a lakásba való bekerülésre.

Patkányfajok hazánkban.

A patkány az egérfélék családjához tartozik, itthon két fajával találkozhatunk, a vándorpatkánnyal és a házi patkánnyal. Nagyon gyakori rágcsáló világszerte, de idehaza is. A vándorpatkányok már teljes mértékben kiszorítják a régebben őshonosnak számító házi patkányt.

Mit kell tudnunk erről a két patkányféléről. A vándorpatkány szőre a hátán barnás, sárgás szürke a hasa alul fehér és a lábai is. De vannak majdnem tiszta fekete színű példányok is. Az orra tompább, a fülkagylói kisebbek, mint a házi rokonáé. Különlegessége, hogy a metszőfogainak elülső oldalán van egy nagyon kemény réteg, ami narancssárga árnyalatú és azt a célt szolgálja, hogy a rágófogai ferdén tudjanak lekopni. Mivel foga folyamatosan nő, minden patkánynak szüksége van az állandó rágásra.    A farka testéhez képest arányos, behajlítva épp csak eléri az orrát. Nagyon ragaszkodnak a búvóhelyeikhez a járataikhoz, ezeket szagjelekkel látják el, ott érzik jól magukat. Azokon keresztül a jó szaglásuknak köszönhetően, könnyen beosonnak a táplálékszerző útjuk során a konyhákba és olyan helyekre ahol megfelelő és elég táplálékot találnak.

A házi patkány méretét tekintve kisebb, szőre a hátán sötétbarna színű a hasán szürkésfekete. A farka jóval hosszabb, mint a vándorpatkányé  a testhosszát is meghaladja. A füle is nagyobb, előrehajtott állapotban még a szemét is eltakarhatja vele. Ez a patkányfaj, mint említettem, már sokkal kevesebb számban él világszerte, így hazánkban is. Főleg a padláson szeret elrejtőzni, de előszeretettel választja a magtárakat, gabonatárolókat is, mivel a növényeket előnyben részesíti, igaz mindkét patkányfaj mindenevőnek mondható. Nagy károkat tudnak okozni a mezőgazdasági telephelyeken azzal, hogy összerágják és beszennyezik a vizeletükkel, ürülékükkel az ott tárolt terményeket, gabonaféléket. Amelyeket aztán sem emberi fogyasztásra, sem a haszonállatok vagy a háziállatok takarmányozására nem lehet majd felhasználni.

Ne engedjük meg, hogy szaporodásnak induljanak!

A lehetséges kártételük felsorolása miatt is érthető úgy gondolom, miért hangsúlyozzák a szakemberek is, hogy a patkányirtást nem szabad elhanyagolni!  Ahol észreveszik e-fajta rágcsálók garázdálkodnak, javaslom, feltétlenül forduljanak a rágcsálóirtó céghez! Főleg akkor, ha már sokadmagával dézsmálja a raktárakban lévő gabonaféléket, vagy élelmiszereket. De abban az esetben is hívjunk szakembert az irtásra, ha a lakóházakba, a konyhában, vagy a melléképületekben csapatostul látjuk őket rohangálni! Ekkor, már a házilagos módszerek, vagy a boltban, korlátozás nélkül vásárolható, különböző mérgek és patkányok irtására készített csapdák, biztos, hogy nem fognak végleges eredményt biztosítani!

Melyik patkányfaj jelent nagyobb veszélyt az emberekre?

Ezt a kérdést tettem fel a bejegyzésem címében. A rágcsálók, így az egér és patkányfajok az emlősök rendjén belül az egyik legnépesebb fajt adják. Az emberek mióta csak egymás közelében élnek a patkányokkal, állandó harcban is állnak velük. A nagyfokú kártételük mellett, hiszen vetélytársainknak is mondhatjuk a táplálékszerzésük szempontjából, (azokat az ételeket kutatják fel és fogyasztják, amit mi emberek) jelentős veszélyt rejt az, hogy betegséghordozók is!

A házi patkány betegségterjesztő és járványügyi szempontól nagyobb veszélyt jelent az emberek számára, mivel a bolhák szívesen és nagyobb számban telepszenek meg rajta, és aztán ezek a kis vérszívók az emberekre átviszik a csípésük útján a különböző kórokozókat. Ez a faj szorosabb közelségben él az emberekkel, igaz, mint ahogy említettem, lassan kiszoruló félben vannak a vándorpatkányok terjeszkedése és elszaporodása miatt.

Ám ami lényeges, bármelyik fajtája is telepszik le a lakásban, vagy környezetünkben, a patkányirtás elvégzése komoly feladat, amit minden esetben bízzunk olyan szakemberre, aki segít megszüntetni a rágcsálóveszélyt és ezzel megakadályozza a további szaporodásukat!