Most komolyan? Patkányok mindenhol!

A patkányokról már sok mindent megtudtunk az előző cikkek alapján is. Most újra velük foglalkoznék, hiszen nagyon sok háztartásban szembesülnek évről évre azzal, hogy valami rágcsáló lehet a lakótársuk. Az egértől is rettegnek nagyon sokan, de ha a patkány szót meghalljuk, mindig egy borzasztó gusztustalan, sokakban undort és félelmet keltő rágcsáló jelenik meg a szemünk előtt. De e mellet, még tudjuk azt is, hogy bizony sokféle betegségnek a hordozója is lehet a patkány. Tehát egészségügyi kockázata is van annak, ha hozzánk is beköltözik. De ismert a mezőgazdasági kártétele is, hiszen előszeretettel fészkeli be magát például magtárakba, ahol bőséges élelmet talál magának.

Szaporodásuk

Igencsak nehéz feladat a védekezés ellenük, főleg ha elszaporodtak egy egy területen, vagy épp a környezetünkben. Ha számukra kedvező körülményeket tapasztal, akkor ez a rágcsáló borzasztó gyorsan el tud szaporodni. Tehát mint említettem, nem csak az otthonunkban okozhat károkat, hiszen mindent megrág és ürülékével beszennyez, ezzel fogyaszthatatlanná válik számunkra az az élelelmiszer, hanem hanem súlyos gazdasági károkat és veszteségeket is okoznak. Egyes vizsgálatok szerint kiderült, hogy már egyetlen patkány is évente akár 20 kg takarmányt is megehet, vagy elpocsékolhat, hiszen ha nem eszi meg, akkor beszennyezi azt , mivel összerágja a zsákokat, és a járatival, furkálásaival rongálják az épületeket.

Betegségek terjesztői

De mint ahogy írtam a cikk elején számos fertőző betegséget is terjesztenek, több olyan fajtát is amely zoonózis vagyis állatról emberre terjedő betegség. Ami bizony nagyon veszélyes lehet számunkra. De ha beköltözik például a kertünkbe, nem is gondolnánk, veszélyes lehet akár a baromfi udvarunka is, hiszen elpusztítja a kisebb testű háziállatokat, mint például naposcsibék, galambok, újszülött nyulak, bárányok. ezzel is óriási károkat okozva a gazdáknak! Nem akarok ijesztgetni senkit, de megtámadja az embert is volt már erre példa sajnos, csecsemő, alvó-, beteg, legyengült ember is veszélyben lehet a patkánnyal fertőződött területeken, és a harapása nagyon sokszor súlyos baktériumos fertőzést okozhat.

Patkányok mindenfelé?

Mostanság sokfelé utazgatok és a minap arra lettem figyelmes, hogy egy kisváros orvosi rendelője előtt is ott szaladgált egy patkány, illetve pár várossal arrébb a gyalogosátjárón futott át előttem egy másik. Tehát persze ezért ezt a két várost nézve, nem lehet úgy megítélni, hogy minden városban ez a helyzet, viszont könnyen feltételezhető, hogy az enyhe tél kedvezett abban, hogy elszaporodhassanak kellően és most teljesen akár fényes nappal is, minden félelem nélkül beférkőzzenek közénk és akár közöttünk futkározzanak. De ahogy már említettem, mindannyian tudjuk azt, hogy milyen súlyos betegségeket is képesek átadni számunkra, tehát tényleg figyelemmel kell lennünk, hogy nehogy ismét valami járvány törhessen ki, mint korábban a történelem során is több ilyen előfordul, mely aztán nekik köszönhetően nem ismert országhatárokat, s így végigsöpört nem csak egyes országokon keresztül, hanem mondhatjuk az egész földön is pusztított.

Miért szaporodhattak el?

Sok városban jelenleg, vagy az elmúlt néhány évben figyelhető meg ez, hogy túlságosan elszaporodtak. Ezeket az okokat lehet azzal is magyarázni, hogy például a tél elmúltával, a tavaszi csapadékosabb idő, vagy a hóolvadás következtében az árvizes, belvizes területekről a rágcsálók is beszorulnak a lakott területekre, hiszen menekülnek a szárazabb , biztonságosabb helyek felé ők is. Illetve az is egy fajta hátrány ennek tekintetében, hogy a települések határában lévő nagyüzemi állattartó telepek sorra szűntek meg, vagy épp a járványok elkerülése miatt miatt elköltöztették őket és emiatt az ott élő rágcsáló családok is más élőhely felé nézelődnek. Ám így ennek következtében a lakott területeken túlszaporodtak. Tehát elsődlegesen nem azért jönnek közénk, mert kapcsolatba akarnak kerülni velünk, hanem szimplán a túlélés reményében, hisz itt nálunk találnak olyan élelmiszereket, amelyek számukra az életben maradást jelentik, például a a konyhánkban található élelem, vagy az amit épp már kidobtunk. Ezért fordulhatnak elő nagyobb számban például a nem lezárt, a patkány számára könnyen hozzáférhető szeméttárolók környékén.

Riasszam, vagy irtsam?

Sokszor fogalmazzák meg ezt a kérdést is, ha valakivel erről a témáról beszélgetek, hogy melyik lenne a legjobb? S végül is mindkettő mellett szólnak pozitív és negatív érvek is. Kezdjük az irtással. Az a komoly hátránya a mérgeknek, hogy ezeket nem csak a rágcsáló, de például a macskánk, vagy rosszabb esetben a kisgyermekünk is megeheti. S legtöbb esetben a háziállatokra sem figyelhetünk a nap 24 órájában, így ha nagyon kíváncsi a kis kedvencünk, nappal el is hívhatjuk tőle, de éjszaka mikor nem látjuk bármelyik háziállatunknak lehetősége van rá, s így simán belekóstolhat a méregbe, mely aztán számára is halálos lehet. A riasztóval viszont csak azokra célozhatunk, akiket el szeretnénk kergetni. Ugyanis sem a gyerekek, sem a kis állatunk nem fogja hallani az ultrahangot, leszámítva néhány ritka macska fajtát.

>A méreg ugyan végleges egy-egy egyedre nézve, de azt talán nem is gondolná senki,, hogy egyik szempontból ezek a rágcsálók talán okosabbak nálunk. Nem esnek bele egymás hibáiba. Tehát rendkívül intelligensek, mert ha azt látják, hogy egyik társuk evett a kihelyezett méregből, s amiatt rosszul lett, akkor ténylegesen kerülni fogják, tehát nem fogják mindannyian kóstolgatni, hogy talán rájuk hogyan hat majd. Illetve a mérgek tudjuk, hogy belső vérzést okoznak és mikor az utolsó erejükkel is képesek a rejtekhelyükre, a járatukba bemászni. Ha onnan nem tudjuk kiszedni, akkor eléggé erős, furcsa szagok fognak a környéken terjengeni, tehát érdemes figyelni az ilyen problémára is mindenképp.

Szaporodás

Egész ijesztő az, hogy egyetlen patkány párnak egy év alatt több száz utódja is lehet, tehát igaz az, hogy eléggé könnyen eláraszthatnak bennünket s a lakásunkat. Illetve fontos tudni és tényleg figyelembe kellene venni azt is, hogy a megszületett picik 4 hónappal később már ők is szaporodásnak indulnak, tehát rendkívül gyorsan akár százas ,vagy ezres létszám tud kialakulni akkor, ha meg sem próbáljuk a megakadályozását. Okos jószágok és valóban el kell mondani azt is, hogy elsődlegesen ne az irtáson gondolkodjunk, hanem inkább a megelőzésen. Mindenképp arra is figyeljünk, és törekedjünk, hogy megelőzhessük a letelepedésüket, hiszen akkor nem fognak kellemetlen érzést kiváltani belőlünk.

Patkány a lakásban

Nagyon megijedt egy ismerősöm, mikor egy két hetes nyaralás után hazaért a család, s egy éjjel arra ébredt, hogy valami rág a konyhában. Mikor kiment megnézni, s felkapcsolta a lámpát, egy méretes, kifejlett nagy patkány szemezett vele a konyhaasztal tetejéről. Épp az este kint maradt műzlis dobozt rágta. Ahogy észrevette az embert, elfutott, s eltűnt egy sarokban található lyukban. Ez addig nem volt ott, állította az ismerősöm, tehát míg nem voltak otthon, addig fúrt be a vályogból készült otthonukba. Kérdezte mit tegyen? Több is lehet? Ettől tartott nagyon. Így a tanácsomra felhívott egy rágcsálóirtással foglalkozó céget, akik hamar ki is mentek és feltérképezték a lakást. Bizony kiderült, hogy több lyukat is találtak, de szerencsére időben hívták még őket s a hatásos irtást gyorsan el is tudták végezni.

Összefoglalás

Ezért mindenkinek azt ajánlom, ha felfedezi saját magánál is, hogy patkány férkőzhetett be a házába, vagy a melléképületbe, akkor legjobb ha azonnal a rágcsálóirtókhoz fordul segítségért, ahelyett, hogy maga kezdene el kísérletezni különböző módokon. Remélem a mai bejegyzéssel is tudtam segíteni, hogy mit tegyünk ha patkányok megjelenése fenyeget bennünket.