Egyik legismertebb rágcsálónk az egér

Mint a címben jeleztem, a hazánkban legjobban, és legtöbb helyen elszaporodott rágcsálóval az egérrel fogunk most közelebbről megismerkedni. Sok ember ki nem állhatja, sőt egyenesen irtózik ettől a kis szürke “bundás” vagy inkább szőrös ház körüli kártevőtől. Mert valljuk be igazi kártevő rágcsálóról beszélhetünk. Persze van aki kedvtelésből, hobbiból tartja, de inkább a fehér színű (albínó) változatát, vagy épp a terráriumban tartott kígyójának eleségként neveli az egereket. Igaz a tudomány terén is nagy jelentősége van ennek a pici állatka tenyésztésének, hisz például egy egy gyógyszer kipróbálása, különféle betegségekre való hajlam és más kísérletek szempontjából megfelelő alanynak bizonyulnak. Nagyon régóta “használják” erre a célra a kutatók.

Ismertetők

Az egerek fajtái közül, most kimondottan a házi egérrel foglalkozunk. Már a nevéből is sejthető, hogy bizony sokszor telepszik meg a házainkban, lakásunkban, régebben elsősorban a vidéki otthonok lakója volt, de napjainkban már ebből a szempontból nem válogatós, ugyan úgy elszaporodott a nagyvárosokban, panellakásokban is. Létfontosságú számára az, hogy az ember közelében élhessen, hisz mi “adjuk” számára a táplálékot.

Az egér a gerincesek csoportjába sorolható emlős állat,s hogy honnan is származik? Ezzel kapcsolatban elmondhatjuk azt, hogy elsősorban Afrika, Spanyolország és Kelet-Ázsia az igazi hazája, ott is a sztyeppés,tehát bokros vagy félsivatagos részek környékére tehető a származási helye. Méretében egy igazán kicsi rágcsálóról beszélhetünk, hisz felnőtt korában általában 8-10 cm a hossza és ehhez jön még a testéhez képest kicsit kisebb hosszúságú farok.

Színe mint a cikk elején is említettem sárgás, szürkés-fekete, apró lábain igencsak gyors mozgásra képes. Nagyon jól tudnak mászni, akár függőeges felületre is felszalad és ha szükség van rá, vízbe esik, vagy át kell mennie rajta akkor akár jó úszónak is mondható. Ugrani is legalább 30 cm-re képes.

Pillanat alatt el tud tűnni a szemünk elől. Sokszor csak azt érzékeljük, minta elsuhant volna előttünk valami szürke folt. Aztán mikor meghalljuk a rágási hangot a lakásban, vagy találkozunk az ürülékével akkor döbbenünk rá, hogy észrevétlenül már be is költözött hozzánk. Bundája miatt jól alkalmazkodik az időjárás körülményeihez is, hidegben vastagabb , hosszabb szőrzetet növeszt, így a fagyosabb körülményeket is könnyen el tudja viselni. Szagáról is felismerhetjük, hiába tisztogatja magát rendszeresen és a kolónia tagjai is egymást, bizony az ember számára nem kellemes, ha bent van a lakásban azonnal érezhető és felismerhető “egérszaguk” van.

Életmódja

Elmondhatjuk, hogy a hallása és a szaglása az idők folyamán nagyon kifinomult lett, hisz ez szükséges is ahhoz, hogy az élelmet felkutassa, mert a látása viszont nagyon gyengének mondható. Azért is, mert szinte egész életükben sötét helyen vannak, s a szemük teljes mértékben alkalmazkodott már ehhez az éjszakai látásmódhoz, arra jó csak legfeljebb, hogy a mozgást és a formákat nagyjából felismerje, de a színeket már nem. Szemük fényérzékelő képessége viszont kiváló, igaz emellett nem látnak élesen. Szaglóérzékükre hivatkozva tudják a táplálékot felkutatni és ez segíti a, a párkeresésben is.

Kint a szabadban is megél főleg ősztől tavaszig, ott inkább olyan helyeket keres mint például gabonatáblák, magtárak környéke, ahol kedvenc csemegéit a búzát, kukoricát, napraforgót megtalálhatja. Ezért ha nagyon elszaporodik hatalmas károkat tudnak okozni a mezőgazdaság számára is. A házban vagy a ház környékén élő egereknek a mozgástere viszont nem nagy, inkább csak kis terület az amit életterének mondhatunk. Akkor érzi igazán jól magát, ha a szükséges táplálékáért nem kell messzire mennie, ha ezt mondjuk már pár méter sugarú körben megtalálhatja.

Lényeges az egér számra, ha ilyen szűk behatárolt területen élheti le az életét, mely nem egy hosszú időszak, általában 1,5.-3 évre tehető. Elsősorban mint említettem a növényeket kedveli táplálékául de elmondhatjuk, hogy az állati eredetű hulladékokat sem veti meg és szívesen fogyasztja. Méretéhez igazodik a táplálékigényének mennyisége is mely kb. napi szinten 5-10 grammot tesz ki.

Természete

Rendkívül óvatos állat,de kíváncsi is egyben, hisz szinte csak a teljes csendben mer előmerészkedni az egérlyuk rejtekéből . Főleg éjjel aktív, mikor nem kell attól tartania, hogy az ember megzavarhatja az élelemszerző körútján. Esetleg egy macska még aki ilyenkor is veszélyt jelenthet számára, mivel az állandóan, éjjel-nappal hadba fogható az egerek ellen. Ézért az ember számára a legnagyobb segítséget nyújthatja, hogy a rágcsálók ne tudjanak elszaporodni az otthonunkban.

Napközben elrejtőznek az egérlyuk, vagy a fészkük mélyén szinte láthatatlanná válnak az ember számára. Elmondható, hogy szinte családi kisközösségekben élnek. Ezekben az egyes egyedek a fészek, meg a kolónia szagjeleiről tudják felismerni egymást. Óvatosságuk miatt már a legkisebb zajra, neszre is megriadnak és visszamenekülnek a fészekbe ezt segíti az igen jó hallásuk . Jellemző rájuk, hogy leginkább az éles, magas hangok azok amelyekre különösen érzékenyek. Ha bajba kerülnek, vagy társukat hívják, ők maguk is ilyen éles, s hangos cincogással teszik ezt.

Hol építi meg fészkét?

Legtöbbször a falban, számunkra szabad szemmel is látható egérlyuk mutatja, hogy már bent van a házunkban. Olyan helyek is nagyon kedvezőek számukra, a családalapításra és fészek készítésre ahol sok a szemét. Ritkán bolygatott, régóta felhalmozott anyagok, ruhaneműk, könyvek,élelmiszerek találhatóak. Tehát például pincékben, társasházak közös helyiségeiben, különböző kamrákban, tárolóhelyeken. A fészekbe mindent behurcolnak amiről úgy gondolják, hogy megfelelő lesz számukra, ilyen lehet például a papírhulladék, rongy darabok, vagy egyéb maradékok, esetleg növényekből származó maradványok.

Borzasztó gyorsan szaporodni képes állatról beszélünk ,főleg ha meleg helyet találnak maguknak. Mint mondtuk fentebb, kisebb kolóniákban élnek. Már nagyon hamar, olyan 6 hetes koruk könyékén a nőstény egér ivaréretté válik illetve egy évben akár 5-6 alkalommal is tud utódot hozni a világra. Egy egy alomban ilyenkor 10-13 kisegér is születhet, ezért el tudjuk képzelni ez az évi szinten 5-6 fialással mennyi utódot is jelent! Tehát elmondhatjuk, akár 1000 utódja is születhet egy évben egy egérpárnak is már. S ez az óriási mértékű szaporodás igen nagy veszélyt jelenthet az ott élő emberek számára.

Hogyan kerülhet be a házba?

Elég ha egy nyitott ajtót, ablakot talál, s máris besurran. Vagy panelekben a csövek mentén mindig talál annyi kis rést ahol tovább tud más lakásba is menni. De bevihetjük mi magunk is, de akár egy boltban vásárolt termékkel is hazavihetjük. Sajnos vannak olyan üzletek, melyekben nem megfelelőek a higiéniás feltételek és ott az egerek is nagymértékben el tudnak szaporodni! Viszont ennek nagyon magas az egészségügyi kockázata is! Szerencsére ma már ezt igen szigorúan ellenőrzik és büntetik a hatóságok.

Az egérről is elmondhatjuk, hogy sokfajta betegséget terjeszthet, ezért nagyon fontos, hogy ne hagyjuk elszaporodni. Ha megjelenik az otthonunkban akkor próbáljuk meg mielőbb onnan kiirtani. Hogy mik ezek a betegségek? Hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk ellene, vagy milyen módszerek lehetnek az egérirtásra? Következő cikkünkben beszámolunk róla!