Betegségterjesztő patkányok! A patkányirtás megelőzheti a betegségek kialakulását és terjedését!

A patkány az a rágcsáló féle, akitől általában minden ember tart, fél, vagy undorodik. Ez nem is csoda, hiszen sok rosszat lehet erről az állatról hallani, és köztudott az is, hogy rengeteg kárt okoz, ahova beköltözik és elszaporodik! Márpedig azt is elmondhatjuk róla, hogy nagyon szapora faj, legyen az házi patkány, vagy vándorpatkány. De azzal, hogy az ürülékével és vizeletével beszennyezi mindazt az emberi és (házi, kis kedvenc állataink) fogyasztására alkalmas élelmet, ami táplálék keresés közben az útjába kerül, még számos betegség terjesztője és okozója is!

Ha egy szőrös, kis emlősről van szó, legtöbbször egy szeretnivaló állatra gondolunk, de nem ez a helyzet az egerekkel és a patkányokkal! Ezek a rágcsálók nem csak az otthonainkban, hanem például mezőgazdasági épületekben, terménytárolókban is megjelennek, és ha csapatostul beköltöznek, főleg a patkányok óriási károkat okozhatnak a gazdáknak. Ezért azokon a helyeken elengedhetetlen a házi patkány és a vándorpatkány irtás! Mivel ez a két faj él jellemzően hazánkban, de mára már kijelenthetjük, hogy a vándorpatkány, lassan teljesen kiszorítja mindenhonnan a házi patkány fajt.

Miért kell folyton rágniuk?

Ezek a rágcsálók a lakásba bejutva, azonnal elkezdenek garázdálkodni! Élelem után kutatva minden helyiséget bejárnak és elmondható róluk, hogy igazán nem válogatnak, hiszen képesek a fémek kivételével szinte bármit összerágni! Nagyon kemény zománc található a fogaikon, nem is gondolnánk, hogy még a réztől a vastól és a platinától is keményebb ez az anyag! Legyen az textil, bőr, vagy épp papír, nem számít nekik, a lényeg, csak rágjanak, hiszen a metszőfogaik állandó növésbe vannak, egy centiméternél is többet nőhetnek havonta. Emiatt azokat folyamatosan koptatniuk kell, mert ha ez nem történne meg, akkor nem lennének képesek táplálkozni. A metszőfoguk ugyanis akár 30 cm-re is meg tudna nőni néhány év alatt.

Jellemzően melyik betegségre mondhatjuk, hogy azt a patkány terjeszti?

A kis kitérő után, térjünk is vissza a címben felvetett problémára, hogy milyen betegségeket terjesztenek a patkányok! A rágcsálók között gyakran előfordul sok olyan betegség, amelyek aztán járványokat okoznak és számtalan állat elpusztulásához vezet. Ezek a járványos betegségek, később az emberre és a környezetünkben élő háziállatokra is átterjedhetnek!

Az egyik, talán a legveszélyesebbnek tartott a pestis, amely a trópusi patkánybolha közvetítésével tud terjedni köztük. Hogy hogyan fertőződhetünk meg mi? Mint tudjuk ezek a rágcsálók a csatornákban, szeméttelepeken, hulladékok között keresnek táplálékot, így sok kórokozó és baktérium a testükre kerül, így a különféle mikroorganizmusokkal aztán az emberek élelmiszereit is megfertőzik! Mivel bármilyen, számukra élelemnek vélt dolgot a lakásban összerágnak, és nyálukkal meg ürülékükkel, illetve vizeletükkel beszennyeznek, az emberek számára óriási veszélyforrást jelentenek! Ezért környezetünkben, a lakásunkban velünk együtt élő patkányokat tehát, minél előbb irtani kell!

A magas lázzal és hidegrázással járó másik súlyos betegség a leptospirosis amely máj és vese elégtelenséget okoz, és akár halállal is végződhet! Az bizonyos, hogy a fertőzött patkány vizeletével terjed át az emberre, akár közvetlenül, vagy közvetve is el lehet kapni. Ha egészséges a rágcsáló, nem fenyeget ez a veszély, de természetesen ezt nem tudhatjuk, melyik vizelete okoz fertőzést és melyik nem!

Sokan kedvelik a fémdobozos üdítőket, söröket, ám nem is gondolnák, hogy mennyire veszélyes ezekből inni! Ajánlott minden ilyen innivaló felbontása előtt a doboz peremét és a tetejét körbe törölni, mert lehet e nélkül már egy pár korty ital elfogyasztása is halálos lehet, ha a rágcsáló vizeletével beszennyezi azt.        Lehetőség szerint érdemes abból is inkább pohárba kiönteni az italt.

A  szalmonellózist a szalmonella baktérium okozza, mely egy fertőző gyomor és bél betegséget jelent. Történhet a fertőzés a rossz higiéniás körülmények miatt is, de legtöbbször a patkányok által megfertőzött ivóvíz és élelmiszer a ludas benne! Olyan mértékű ételmérgezést okoz, mely, ha nincs kezelve, erős kiszáradással jár és akár meg is halhat a beteg emiatt!

A  trichinellózis megbetegedést is a vándorpatkány terjeszti. Mint tudjuk ez a rágcsáló dögöket, azaz állatok maradványait is előszeretettel megeszi, és ezáltal megfertőződik, majd ha ezt az állatot egy sertés elfogyasztja, aztán a disznót az ember, könnyen ő is megbetegedhet!

A brucellózis egy fertőző betegség, melyet a patkányok is elkaphatnak, majd tőlük az emberek. 7 brucella faj ismert, és ezekből 4 az, amely az embereket is megbetegítheti. Főként a szarvasmarha állományokban jelent fertőzésveszélyt, de a lovak és a kutyák is megbetegedhetnek. A vadon élő kérődző állatok is ki vannak téve ennek a fertőzésnek. A felsoroltakon kívül, több olyan fertőzés is van, amelyek szintén a patkányok közvetítésével betegítik meg az embereket is. Ilyen még például a sertésorbánc, a baromfipestis és az Aujszky-féle betegség.

Mit tehetünk kertes házban lakóként, hogy ne vonzzuk oda a rágcsálókat?

A legfontosabb, hogy zárjuk ki a patkányok lakásunkba való bejutását! Mivel igyekeznek a téli hidegebb hónapok elől rejtekhelyet keresni, csábítja őket a lakásokból áradó meleg, ezért ilyenkor még jobban oda kell figyelni a védekezésre ellenük. Ügyelni kell arra, hogy a kertben lévő szemeteskuka teteje mindig jól le legyen zárva! Ha ezekbe be tud bújni, az folyamatos élelmet biztosít számára, ezért könnyen odaszokik, onnan már minden különösebb nehézség nélkül a lakásba is be fog menni.

A patkányok a farakások alá is szívesen befészkelik magukat, tehát azokat ne közvetlen a földre rakjuk, hanem kicsit megemelve, hogy alá lehessen látni. A kertben lehullt gyümölcsöket, almát, diót szedjük fel folyamatosan, hogy ne csábítsuk oda a rágcsálókat. A fűvet is rendszeresen vágni kell, mert ha rövid abban hamarabb észre lehet venni a kertbe betévedt rágcsálókat.

Ha a háziállatok macska, kutya a kertben kapnak enni, mindig takarítsuk ki a tálkájukat, az állateledel illata” se vonzza oda a patkányokat.Ezzel a néhány jótanáccsal remélem tudtam segíteni! De ha mégis letelepedik egy helyen, mert, rejtekhelyet és élelmet, valamint ami számára is létfontosságú, vizet is talál, akkor mielőbb gondoskodni kell az irtásukról, amit bízzon bátran egy rágcsálóirtással foglalkozó szakemberre, aki segít megszüntetni a patkányveszélyt!