A vándorpatkány jellemzői. Miért kell irtani?

A házi patkányról írt bejegyzésem után, most ismerjük meg a vándorpatkány életmódját és a vele kapcsolatos tudnivalókat, valamint azt, hogy miért kell nagy figyelmet fordítani a patkányirtás szakszerű elvégzésére! A vándorpatkány az Európába behurcolt rágcsálók közül is az egyik legveszélyesebbeknek számít! Sokszor hallhattuk már azt, hogy a patkányok mennyire intelligens állatok, ez a vándorpatkányra különösen jellemző! Ezt a magas intelligencia szintet az is jelzi, hogy ha például különböző mérgekkel próbáljuk kiirtani őket, számítsunk rá, hogy ez valószínűleg nem nagyon fog sikerülni. Az új dolgok iránt nagyon bizalmatlanok tudnak lenni, ha olyan táplálékot találnak, amitől egy társuk beteg lesz, vagy esetleg el is pusztul, akkor a többiek azt biztosan messziről el fogják kerülni. Tehát ösztönösen megérzik, és tudják, hogy az életveszélyt jelent számukra!

Miről tudjuk megkülönböztetni a házi patkánytól?

Ez a rágcsáló kicsivel nagyobb a házi patkánytól, a szőre is sötétebb a hasán szürkésfehér, míg a háta inkább barnás szürkének mondható. Teste zömökebb és nagyobb is, a füle és a farka sincs olyan hosszú és az orra is tompább, mint a házi patkánynak. Tehát ha megnézzük, akkor szemmel látható a különbség a két faj között. Természetesen, ha valamelyik megjelenik nálunk, nincs mód az ilyenféle összehasonlítgatásra, de ezekből a külső jegyekből, talán hamarabb sikerül beazonosítani, hogy melyik patkányfajta költözött be a lakásunkba. A vándorpatkány még házi rokonánál is sokkal szaporább, ezért is veszélyes nagyon!  Évente 400-800 utódot is képes világra hozni egy-egy patkánypár. Ez óriási szám! Ha valahol elszaporodnak, rengeteg kárt tudnak okozni és ezen kívül még súlyos betegségek terjesztői is! Ahol megjelennek, a patkányirtás azonnali feladatot igényel!

A vándorpatkány fészke

Erre a fajra jellemző, hogy nem a föld felett, hanem inkább a föld alatt szeret tanyázni, elrejtőzni nappal az emberek elől. Kedvelt helyei a csatornák, földalatti lyukak, szemétkupacok, vagy tégla, illetve farakások alatt is jól érzi magát. A nedves helyeket kifejezetten előnyben részesíti, mikor fészeknek való „kuckót” keres. Ideális az a számára, ha ott még sötét és hűvös is van. Mivel a nyugalmat is szereti, ezért gyakran a fészke olyan helyeken van, ahol nem kell az emberek zaklatásától tartania, például az épületek alatt. Ha kész járatot, üreget talál, és meggyőződik róla, hogy abban nem laknak, oda is szívesen beköltözik, sőt még át is alakítja, újabb járatokkal bővíti. Ha a búvóhelyük veszélybe kerül, vagy táplálék nem áll rendelkezésükre, esetleg túl nagy a szaporulat a patkányok között egy adott helyen, akkor könnyen tovább vándorolnak, új terepeket felfedezni, ahol kedvezőbb életfeltételeket találnak.

Mivel táplálkozik?

A vándorpatkány is, mint közeli rokona a házi patkány mindenevő! De ez a rágcsáló nem elégszik meg csak a növényi eredetű élelemmel! Mivel a metszőfogai folyamatos növekedésben vannak, állandóan ennie kell, így szinte mindent képes összerágni. Épp ebből kifolyólag, szívesen elfogyasztja az állati eredetű táplálékot is, legyen az például egy kisemlős, vagy kisebb fajta madár, de az állati tetemeket is eltünteti. Amiért nagyon veszélyes és rendkívüli módon fontos a patkányirtás a magtárakban, általtartó telepeken, mert egy patkány is évi szinten képes akár 20 kg takarmányt is megenni, illetve összerágni! Ezzel hatalmas károkat okoz, és gondoljunk bele, ezek a rágcsálók társas lények, tehát biztos, hogy nem egyedül költözik be egy-egy ilyen helyre, akkor el lehet képzelni, hogy milyen nagy a pusztítása, ahol nagy számban vannak jelen! Arról nem is beszélve, hogy az ürülékével és a vizeletével is rengeteg takarmányt és terményt be tud szennyezni, ami aztán teljesen alkalmatlan és veszélyes is a háziállatok etetésére.

Sokféle betegséget is terjesztenek!

A vándorpatkány irtás Budapesten is épp olyan fontos, mint vidéken! Sokan azt hiszik, hogy ez inkább a vidéki városok, falvak, tanyák problémája, de ez nem így van! Rengeteg rágcsáló él a fővárosban is, főleg ugye vándorpatkány, és borzasztó nagy probléma az irtásuk. Ha valahol kialakul ez a veszély, patkányinvázió, akkor legjobb azonnal a rágcsáló irtással foglalkozó céget megkeresni, akik gyors és precíz munkával megszabadítják a patkányoktól az otthonukat, vagy épp olyan más, patkánnyal fertőzött területet, ahol egyénileg a védekezés sikertelen. A vándorpatkányok amellett, hogy többféle betegség terjesztői, nagy szerepet játszanak egyes járványok kialakulásában is!

Milyen betegséget terjeszthetnek?

Az állattartó telepeken óriási kárt okozhatnak, hiszen olyan járványokat indíthatnak el, mint a sertés pestis, száj és körömfájás, leptospirózis vagy, az Aujeszky betegség. A patkányok ürüléke rengeteg Salmonella baktériumot is tartalmazhat, hihetetlenül hangzik, de egy patkánytól egyszeri alkalommal ürített kupac, akár 200 ezer ilyen baktériumot is tartalmazhat. Ez óriási mennyiség, mert egy állat évi szinten körülbelül 15.000 alkalommal ürít.

Nem csak az embereket fertőzhetik így meg, hanem például a kedvenc háziállatainkat is! Ne hagyjunk kint szabadon a kutyusnak, cicának szánt ételeket, konzervet, vagy száraz eledelt, mert ezt nem csakhogy könnyen megtalálják a patkányok, hanem össze is rágják, beleesznek és bele piszkítanak. A kisállataink pedig ebből táplálkozva akár el is pusztulhatnak! Ha sétálni visszük a kutyát, figyeljünk mindig arra, hogy az utcán talált élelmet, kenyeret, kiflit és más dolgokat ne kóstolja meg, és ne egye meg, valamint arra is ügyeljünk, hogy víztócsákból, vagy más olyan folyadékból, amit az utcán talál, ne igyon! Ezek is fertőzöttek lehetnek a patkány vizeletével, és ürülékével!

Bízom benne, hogy sikerült olyan hasznos információkkal segítenem, amivel könnyebben felismerheti, hogy melyik patkányfajta férkőzött be az Ön otthonába. Természetesen mindegy, ha házipatkány, vagy vándorpatkány ez a nemkívánatos rágcsáló, az a legfontosabb, hogy az irtásukról azonnal gondoskodni kell! Azt tudom ajánlani, hogy mielőtt neki kezdene házilagos módszerekkel, kísérletezni ellenük, hívja inkább a rágcsálóirtó cég szakembereit! Garantáltan meg fogják oldani a patkányokkal kapcsolatos problémáját! Sok éves tapasztalattal, és a megfelelő, irtáshoz használt anyagokkal, mérgekkel, segítenek abban, hogy otthona újra biztonságos, és rágcsálómentes lehessen!