A patkányok mutálódnak!

A patkányokkal szemben sok embernek van kellemetlen élménye vagy félelme. Ezek azok a rágcsálók akik szinte az emberiség megjelenése óta a közelünkben éltek mindig,hiszen a túlélésükhöz, az élelemszerzésükhöz az ember közelsége szükséges. Nagyon nagy károkat tudnak okozni a mezőgazdasági telepeken, gabonatárolókban de a mi otthonunkban is, ha sikerül beférkőznie és elszaporodnia. Azzal, hogy mindent megrág ami az útjába kerül, egyúttal fertőzésveszélyt is jelent, épp úgy mint az ürüléke, ami bekerülhet a mi ételeinkbe is. Épp ezért nagyon fontos a rendszeres irtása, mert egy nagyon gyorsan szaporodó fajról beszélünk. Mondhatjuk, hogy ma is még szinte a föld minden részén küzdenek ellenük az emberek de sajnos nem mindig sikeres ez a harc.

Ellenállóbbak mint valaha

Manapság már nehezen találunk olyan városokat, ahol ne élnének patkányok, vagy különböző rágcsálók. Néhány száz évvel ezelőtt ők okozták rengeteg ember halálát világszerte, hiszen a patkányok azok akik a hírhedt pestis járvány okozói voltak. Ám a pestis járványokat nem is igazán a patkányok okozták, hanem azok, a bolhák közreműködésével a betegségeket az emberekre is átvitték. Azt is ismerjük a történelmi tanulmányainkból, hogy ezek a világméretű járványok milyen borzalmasak voltak. Az is kiderült az elmúlt időben, egyes kutatások alapján, hogy a patkányok egyre nagyobbra nőnek és még inkább ellenállóbbak lesznek. Vajon minek köszönhetjük ezt? Talán azért alakul így, mivel a telek világszerte a felmelegedésnek köszönhetően nagyon enyhék, tehát a rágcsálók már ebben az időszakba is képesek szaporodni. A másik ok, hogy az emberek, mérhetetlenül sok élelemet és élelmiszer hulladékot halmoznak fel, akár az otthonukban, vagy a szeméttárolókban, szeméttelepeken, amelyből a patkányok vígan tudnak bőséges lakomákat csapni.

Így több betegséget is terjesztenek, mint korábban,viszont most ismét megfigyelhető az, hogy nagyon elszaporodtak hazánkban is. Ráadásul nem csak az elszaporodásuk tud nehézséget okozni számunkra, hanem az is, hogy nagyobbak, s mint ahogy említettem is már, ellenállóbbak is lettek a mérgekkel szemben. Tehát nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire is fontos és érdemes védekezni ellenük és távol tartani magunkat tőlük..

Egyre nagyobb egyedek

Ha körbetekintünk, akkor láthatjuk, hogy a világ nagyvárosaiban is ilyen jeleket lehet észrevenni. Elmondás szerint Londonban is súlyos a helyzet abból a szempontból, hogy igencsak népes tábort alkotnak ezek a rágcsálók. Egy irtással foglalkozó londoni szakember arra figyelt fel, hogy gyorsabb az evolúció náluk és így 40-50 centis példányok is megjelentek. Így már némelyik nagyobb is mint egy házi macska például. ezért a kis kedvenceinkre is igazi veszélyt jelenthet, ha megtámadja őket egy ilyen mutáns patkány a lakásunkban. Biztos, hogy a nagymértékű környezetszennyezés is okozója annak, hogy felgyorsítja a mutációjukat, emiatt pedig egyre nagyobbak lesznek. Tehát valahogy afelé sodródik a fejlődésük, hogy újra és újra változzanak és próbáljanak erős állatfaj maradni. Sőt ezek a nagyvárosi egyedek ellen már olykor teljesen új vegyszereket kell bevetni, mert manapság immunisak lettek a patkányméregre. Valószínű, hogy a K-vitamin anyagcserében kulcsszerepet játszó gén felelős ezért.

Védekezés ellenük

Lehetséges ez? Gyakran teszik fel ezt a kérdést nekem is. A védekezés terén a fentebbit is figyelembe véve már a szakembereknek is egyre jobban nehézséget okoz. Ugyanis sokszor inkább a csapdákhoz kell fordulni, mert sok vegyszer már hatástalan ellenük. Viszont egyes állatvédők arra esküsznek, ha nem öljük meg őket, hanem csak meddővé tesszük, például különböző gyógyszerek segítségével. Ma már úgy néz ki, hogy itthon is egyre népszerűbb a biológiai irtás, vagyis hogy kutyákkal és görényekkel vadásznak a patkányokra. Tehát mindinkább elmondható már az, hogy hazánkban is egyre inkább ez kezd elterjedni így a vegyszeres irtás teljesen háttérbe fog hamarosan szorulni, hiszen az igények is ezt akarják megkövetelni, hogy az élőlényeket ne öljük meg.

Patkányok ősszel

A patkányok is, mint általában az összes ház körüli rágcsáló leginkább a tél közeledtével szeretnének befészkelődni hozzánk. S be kell vallani, hogy rendkívül nehéz megszabadulni tőlük. Sokan azt vallják hogy az élelmük csökkenése miatt költöznek be hozzánk, pedig ez teljesen más miatt alakul így. Tehát jó megjegyezni azt, hogy inkább a téli bevackolódás utáni vágy hajtja őket afelé, hogy fedélt találjanak a fejük fölé ősszel.S főként ez a falvak szélén, ligetekben, vagy kertvárosi részeken lévő lakásokat veszélyezteti. A csendesebb nyugalmasabb rejtekhelyeket kedvelik,a nagyobb forgalmat nehezen viselik el, hiszen nappal alszanak és rejtőzködnek a járataikban és majd csak este a sötét leszálltával indulnak élelemszerző körútra. Ezért a belvárosban, vagy a nagyobb városokban is megjelennek tucatszámra, a csatornahálózatot is igen csak kedvelik, mivel a vizes életterek is közel állnak a patkányokhoz. Viszont számukra még az is vonzó lehet a téli időszakra, ha szemétkupacok alá költözhetnek be. Nekik ez maga a kánaán lenne, mert a szemét hegyekben sok romlásnak indult étel lehet amely nem csak élelmet adhat, hanem akár átláthatatlanná is teheti a rejtekhelyüket, a járataikat, s így nem figyelnek rájuk fel egykönnyen a környéken lakók s így biztonságban érezhetik magukat.

Patkányirtás a legnehezebb

Az egeret még csak-csak ki lehet irtani, vele könnyebben fel lehet venni a harcot, de igenis be kell vallani, hogy a patkány irtása már jelentős nehézséget képes okozni Keményen megizzaszthat bennünket. Mivel ez a rágcsáló éjszakai életmódot folyat, és csapatban mozog. A patkány csatornákban, szennyvízaknákban él és így tudjuk, hogy sok mindent bejár, sok betegséget terjeszt. Egyedei bárhol felbukkanhatnak, ahol csatornarendszer van, Különösképpen szeretik ezeket a helyeket,ezért azután keresnek csak máshol menedéket, ha például egy ottani munkálatokkal megbolygatják a csatornákat. Rendkívül gyorsan képes elszaporodni ezért is fontos az, hogy ha megtalálható lett környékünkön minél hamarabb eltávolítsuk, elkergessük, kiirtsuk őket. Sokan esküsznek arra, hogy éhen kell halasztani, vagyis ha nem talál élelmet nálunk, mindent elzárunk, elpakolunk lefedünk mondjuk éjszakára is, akkor nem lesz mit ennie és tovább fog állni. Viszont ehhez tudnunk kell, s érdemes megjegyezni,hogy nagyon jól bírja az éhséget, szomjúságot, a legerősebb egyedek akár hetekig is.

Betegség – Pestis

Bátran kijelenthető, a patkányok versenyben lennének a dobogóért, ha lenne a „Világon a legjobban utált állatok” elnevezésű verseny. Nem sok ember van a földön akinek a szeretetét élvezik. Visszatérve még kicsit a pestisre. Nézzük meg mit is kell tudnunk róla. A betegséget gyakran fekete halál néven is emlegetik, ez azért van, mert a bőr oxigénfelvételében megjelenő zavar következtében sötétülni kezd. Három főbb pestist lehet megemlíteni, ezek a, a bubópestis (mirigypesits), a tüdőpestis és a szeptikémiás pestis. Európában már szerencsére a XIX. századot követően nem jelent meg ez a faja járvány, de a világ különböző részein még időről időre felüti a fejét.

Remélem tudtam új és érdekes információkkal szolgálni a patkányokkal kapcsolatban. Fontos, hogy minden esetben ha megjelenik nálunk is, forduljunk azonnal rágcsálóirtással foglalkozó szakemberhez, aki majd segít megszabadítani az otthonunkat ezektől a “betolakodóktól”!